АКТУАЛЬНО

Збройні сили Бразилії зміцнюють прикордонну лінію з Венесуелою та Гаяною

Венесуела і Гаяна прийшли до угоди про невикористання сили у суперечці щодо Ессекібо, але заяви Каракаса викликали обурення Бразилії. У п’ятницю, 2 лютого, колона військової техніки вирушила до північного кордону Бразилії відповідно до напруженості внаслідок вимог Венесуели стосовно регіону Гаяни Ессекібо.

Понад два десятки бронемашин прибули до Манауса, а деякі до Боа-Віста, столиці штату Рорайма, де планується збільшити чисельність місцевого гарнізону до 600 солдатів. Возз’єднання з бронетехнікою включає шість бронеавтомобілів Cascavel, вісім бронетранспортерів Guarani та 14 повнопривідних легких бронеавтомобілів Guaicuru. Важкі бронемашини перевозяться на бортових вантажівках з причепами.

Неясно, чи залишаться ці технічні засоби в Боа-Віста, чи будуть переміщені до Пакарайми на кордоні з Венесуелою.

Прикордонний конфлікт охоплює регіон Гаяни площею 160 тисяч квадратних кілометрів, що вкритий густими джунглями. Венесуела знову висунула претензії на Ессекібо через виявлені там значні резерви нафти і газу.

Хоча в грудні минулого року Венесуела і Гаяна домовилися утримуватися від застосування сили і не погіршувати напруженість, заяви Каракаса викликали нові тривоги у Бразилії. На зустрічі, проведеній за посередництвом Бразилії минулого тижня, Венесуела пообіцяла дотримуватися дипломатичної позиції.

Однак Бразилія відмовилася дозволити Венесуелі використовувати свою територію для вторгнення в Ессекібо, мотивуючи це відсутністю іншого сухопутного шляху через джунглі. Звіт штабів бразильських збройних сил підтвердив, що Венесуела не має достатнього військового потенціалу для вторгнення через “незначні матеріально-технічні можливості”.

Хоча Бразилія розробила план на випадок непередбачених обставин для запобігання вторгненню Венесуели в Гайану через її територію, зазначено, що імовірність конфлікту є мала, а можливість мирного врегулювання залишається.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ