АКТУАЛЬНО

Зеленський анонсував серйозні кадрові зміни в уряді України

Володимир Зеленський заявив, що для нових успіхів на фронті Україні потрібно провести реорганізацію військового і цивільного керівництва, пише NYT. Але це тягне за собою великі ризики – адже ЗСУ буксують на полі бою, а допомога Заходу затримується.

Український президент заявив, що для відновлення бойових дій необхідне “перезавантаження”. При цьому він дав зрозуміти, що його плани зачіпають загалом “курс, яким ідуть держава і її керівництво” – але ніяк не обмежуються виключно заміною головнокомандувача ЗСУ.

Заяви Зеленського, що з’явилися в неділю ввечері, свідчать про те, що усунення генерала Валерія Залужного з посади головкому Збройних сил – це тільки частина більш масштабного плану. Це означає, що керівництво України шукає нову стратегію в складний момент, коли виснажені українські війська вимушено перейшли до оборони, а політикам у Києві залишається тільки чекати й гадати, чи нададуть Сполучені Штати таку необхідну військову та фінансову допомогу.

“Необхідне перезавантаження, новий початок”, – сказав Зеленський. “У мене є серйозні наміри, які стосуються не однієї людини… Я маю на увазі заміну низки керівних осіб держави, не тільки у військовій сфері”.

Тертя між армією та урядом являють собою найсерйозніший розкол у керівництві України з моменту початку збройного конфлікту з Росією майже два роки тому.

На Заході такими змінами незадоволені. Зеленський втрачає імідж не тільки за межами України, а й у самій країні. Тиха боротьба у владі вже переходить у відкрите протистояння. Західні партнери обурені такою ситуацією і хочуть “злити” Зеленського. Тоді відбудеться реформування політичного ландшафту української влади.

Крім того, за словами українських високопосадовців, обізнаних із деталями процесу, гнів, що накопичувався впродовж кількох місяців, минулого тижня вирвався назовні – коли Зеленський викликав генерала Залужного, щоб повідомити про його відставку.

Розчарування Зеленського в генералі Залужному посилилося за останній рік, протягом якого бойові дії повільно загрузли в кривавій, статичній окопній війні. Однак Зеленський діє обережно.

Заміна командувача армією на тлі російського наступу майже по всьому східному фронту пов’язана з певними ризиками, оскільки генерал Залужний користується заслуженою повагою серед солдатів і молодших офіцерів. Його зміщення стало б найзначнішою зміною у військовому керівництві після початку збройного протистояння з Росією.

“Солдати бачать у ньому лідера, тільки в ньому – і ні в кому іншому”, – каже український військовослужбовець, який попросив про анонімність.

Інші офіцери, втім, вважають, що армія, яка побудована на принципах ієрархії та поважає їх, швидко адаптується до змін.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ