АКТУАЛЬНО

Зеленський вірить, що українці за кордоном знайдуть мотивацію для повернення після війни

Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що після завершення війни українці, які зараз перебувають за кордоном, будуть мотивовані повернутися в Україну та приєднатися до процесу відновлення країни. Він висловив свою думку під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

За словами Зеленського, закінчившись війна, Україна переживе глобальний процес відновлення, що стане додатковим стимулом для українців повертатися з-за кордону, особливо з урахуванням створення робочих місць та забезпечення безпеки.

“Тут немає сенсу мотивувати якими-небудь гаслами українців… Я вважаю, [в них] буде велика мотивація”, – зазначив він.

Зеленський також підкреслив, що Україна не може примушувати громадян повертатися, але зараз, в такий складний момент, підтримує будь-яке добровільне рішення з їхнього боку, щоб допомогти відновлювати країну.

Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) серед українських біженців, найбільш поширеною умовою для їхнього повернення в Україну є нормальна робота критичної інфраструктури (34%) і забезпечення безпеки (34%). Також респонденти зазначили важливість вирішення житлової проблеми (26%) та завершення війни (26%). Частково меншу вагу мали можливість знайти роботу (16%) та умови для дітей в школі чи садочку (13%).

Автори дослідження вважають, що найімовірніше повернутися зможуть ті, хто не має або не подавав документи на громадянство інших країн, не впевнені у задоволенні умовами життя у новій країні та мають певні умови для повернення.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ