АКТУАЛЬНО

Чого Україні слід очікувати від північнокорейських спецпідрозділів на полі бою

Західні та українські джерела повідомляють, що Північна Корея починає безпосередньо підтримувати Росію у війні проти України не лише постачанням зброї, але й відправкою військових. Зокрема, Київ та аналітики попереджають про появу на фронті північнокорейських спецпідрозділів, які вже незабаром можуть бути задіяні в бойових діях.

За даними південнокорейської розвідки, близько 1500 спецпризначенців уже перекинуто до Владивостока, і найближчим часом очікується їхнє подальше розгортання.

Глава ГУР Буданов заявив, що до 1 листопада до Курська буде відправлено близько 2600 солдатів.

«Сили спеціальних операцій Північної Кореї (SOF) є одним із найсекретніших підрозділів такого роду у світі і загадкою для західних держав. Вони здаються відданими режиму і висококваліфікованими, але не мають передової військової техніки», – йдеться у статті.

За даними Національної розвідувальної служби Південної Кореї військовослужбовцям видали російську військову форму, зброю і підроблені посвідчення особи. Очікується, що вони будуть відправлені на Україну після завершення акліматизаційної підготовки.

Заснована приблизно 1968 року, SOF КНДР найбільш відома завдяки невдалій спробі захопити Блакитний дім – резиденцію президента Південної Кореї. Атака закінчилася загибеллю 29 із 31 оперативників.

Видання пише, що незрозуміло, яку роль неросійськомовні спецпідрозділи відіграватимуть на східному фронті України, який поступово перетворився на війну на виснаження – навряд чи традиційну арену для таємних місій.

У липневому звіті Максвелла Голдштейна, аналітика лондонської консалтингової компанії Grey Dynamics, Сили спеціальних операцій описуються як «високопідготовлені війська, оснащені найкращим доступним спорядженням для виконання небезпечних, але важливих місій».

Він повідомив, що до складу SOF входять 12 бригад легкої піхоти, три розвідувальні підрозділи для дій у тилу супротивника, три повітряно-десантні дивізії і три загальні снайперські підрозділи, а також снайперські бригади, які входять до складу військово-повітряних і військово-морських сил.

Чисельність SOF оцінюють у 200 000 осіб, що незвично порівняно з іншими міжнародними підрозділами спецназу. Вважається, що в британському SAS у будь-який момент часу налічується лише 500 активних солдатів, тоді як в американському Delta Force налічується близько 2 000 діючих членів.

Водночас гендиректор Grey Dynamics Ахмед Хассан вважає, що сили спеціального призначення вважаються «особливими» за стандартами північнокорейської армії, а не за критеріями, які пред’являються до спецпідрозділів НАТО або Росії.

«Якщо існує рейтинг від 1 до 10, і, припустимо, 1 – це базовий солдат, а 10 – це, скажімо, Delta Force або SAS, то північнокорейський спецназ перебуває на 5 місці. У них немає аналогічного уявлення про те, що таке спеціальні операції, як за стандартами НАТО. Для них це все, що виходить за рамки звичайного солдата», – каже гендиректор Grey Dynamics Ахмед Хассан.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ