АКТУАЛЬНО

Чи прискорюється зміна клімату? Ось що говорить наука

Рекордні температури цього року змусили деяких вчених побоюватися, що темпи потепління можуть прискоритися. Але не всі з цим згодні.

Протягом останніх кількох років невелика група вчених попереджала, що десь на початку цього століття темпи глобального потепління, які залишалися в основному стабільними протягом десятиліть, можуть прискоритися. Температура може піднятися вище, швидше. Барабанний дріб погодних катаклізмів може стати більш наполегливим.

І тепер, після того, що може стати найспекотнішим роком в історії спостережень, ті ж експерти вважають, що це вже відбувається.

У статті, опублікованій минулого місяця, кліматолог Джеймс Е. Хансен і група його колег стверджували, що темпи глобального потепління можуть зрости на 50 відсотків в найближчі десятиліття з супутньою ескалацією наслідків.

За словами вчених, збільшення кількості теплової енергії, що потрапила в систему планети, відомого як “енергетичний дисбаланс” планети, прискорить потепління. «Якщо надходить більше енергії, ніж виходить, вам стає тепліше, а якщо ви подвоїте цей дисбаланс, ви швидше зігрієтеся», — сказав Хансен у телефонному інтерв’ю.

Зік Хаусбатько, кліматолог з Землі в Берклі, так само назвав останні кілька місяців температури «абсолютно приголомшливими бананами» і зазначив, що «з’являється все більше доказів того, що глобальне потепління прискорилося за останні 15 років».

Але не всі з цим згодні. Кліматолог з Університету Пенсільванії Майкл Манн стверджував, що прискорення поки що не видно: «Правда досить погана», — написав він у своєму блозі. Багато інших дослідників також залишаються скептично налаштованими, кажучи, що, хоча таке збільшення можна передбачити в деяких кліматичних симуляціях, вони не бачать його чітко в даних з самої планети. Принаймні поки що.

The Washington Post використала набір даних NASA для аналізу глобальних середніх температур поверхні з 1880 по 2023 рік.

Записи показують, що темпи потепління явно прискорилися приблизно в 1970 році. Вченим давно відомо, що це прискорення пов’язане з різким збільшенням викидів парникових газів у поєднанні із зусиллями багатьох країн щодо зменшення кількості забруднення повітря, що відбиває сонце. Але дані набагато більш невизначені щодо того, чи відбувається друге прискорення.

Між 1880 і 1969 роками планета нагрівалася повільно — зі швидкістю близько 0,04 градуса за Цельсієм (0,07 градуса за Фаренгейтом) за десятиліття. Але приблизно з початку 1970-х років потепління прискорилося — досягнувши 0,19 градуса C (0,34 градуса F) за десятиліття між 1970 і 2023 роками.

Таке прискорення не викликає суперечок. До 1970-х і 1980-х років люди спалювали викопне паливо, але також виділяли величезну кількість забруднення повітря або аерозолів. Сульфатні аерозолі – це світлозабарвлені частинки, які мають здатність тимчасово компенсувати частину потепління, спричиненого викопним паливом. Вони самі відбивають сонячне світло назад у космос, а також впливають на утворення відбивних хмар.

Чим більше аерозолів у повітрі, тим повільніше нагріватиметься планета: компроміс, який Хансен називає «фаустівською угодою». Ідея полягає в тому, що, оскільки аерозольні забруднювачі мають небезпечний вплив на здоров’я людей, врешті-решт суспільства вирішують очистити їх, що призводить до різкого потепління.

На початку і в середині 20-го століття розвинені країни були настільки сильно забруднені, що світ повільно нагрівався. “Це була епоха лондонських туманів і дуже екстремального забруднення в США”, – сказала Габі Хегерл, кліматолог з Единбурзького університету. Нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of Advances in Modeling Earth Systems, наприклад, показало, що в 1980-х роках ці частинки компенсували приблизно 80 відсотків потепління клімату.

Однак з 1970-х і 80-х років вплив аерозольного забруднення вирівнявся, частково завдяки таким політикам, як поправки до Закону США про чисте повітря 1990 року. Як видно з малюнка вище, в той же час викиди парникових газів зросли , через що аерозолі не встигають за ними. В результаті з’явилася планета, яка зараз нагрівається набагато швидше, ніж у першій половині 20 століття.

Але дані більш туманні, коли справа доходить до того, чи прискорилися темпи потепління за останні кілька десятиліть ще більше — збільшення, яке може прискорити лісові пожежі, повені, хвилі спеки та інші наслідки по всьому світу. Можливо, знадобиться більше років доказів, щоб усунути статистичні перешкоди, яких вимагає кліматична наука.

«Я думаю, що нам, ймовірно, знадобиться, можливо, ще три-чотири роки» даних», — сказав Кріс Сміт, кліматолог з Університету Лідса. «Просто зараз трохи зарано».

Вчені насторожені, частково тому, що деякі з них дійшли протилежного висновку приблизно десять років тому. Тоді деякі вчені та політичні коментатори припустили, що темпи зміни клімату зупинилися або сповільнюються. Аргументи на користь того, що дехто називає «перервою» в потеплінні, ніколи не були особливо сильними – і в ретроспективі не здається, що темпи потепління суттєво змінилися – але це служить застереженням щодо заяв про те, що потепління стає швидшим або повільнішим.

Щоб зрозуміти, чому ситуація в даний час неоднозначна, розглянемо наступну цифру «тенденції тенденцій», засновану на аналізі Марка Річардсона, кліматолога з Лабораторії реактивного руху NASA, який минулого року опублікував статистику, в якій виявив, що прискорення потепління ще не можна чітко помітити.

Річардсон розглянув кожну 30-річну тенденцію в температурному рекорді NASA, починаючи з періоду з 1880 по 1909 рік і закінчуючи періодом з 1994 по 2023 рік. Вищі значення свідчать про вищі темпи глобального потепління. Тут ми покажемо результат періоду між 1941 і 1970 роками, щоб краще зрозуміти, як змінювалися темпи потепління в другій половині 20-го століття і чи змінюються вони зараз:

Хоча є натяк на збільшення темпів потепління в самому кінці запису, він ніде не настільки виражений, як зсув з 1970 року. Це допомагає пояснити, чому багато вчених поки що не беруть на себе зобов’язань щодо прискорення.

«Температура біля Землі є лише тонким шаром, і температура здатна сильно коливатися», — сказав Річардсон. З цієї причини вченим потрібно більше часу, щоб переконатися, що зміни виходять за рамки того, що ви зазвичай очікуєте, сказав він.

Але деякі вчені вважають, що дані про температуру просто ще не показують прискорення, що насувається.

Хансен стверджує, що нещодавні зміни в аерозолях спричинять сильне збільшення швидкості потепління лише в найближчі кілька років. У 2020 році Міжнародна морська організація запровадила правило, яке вимагає суттєвого зниження вмісту сірки в мазуті. Забруднення сульфатним аерозолем від океанського судноплавства різко впало.

Велика частина нинішніх дебатів про те, чи відбувається потепління швидше, обертається наслідками цих морських змін, які потенційно можуть вплинути на те, скільки тепла поглинається величезними ділянками світового океану. Хансен і його співавтори стверджують, що зміна викидів кораблів сприяє значному збільшенню енергетичного дисбалансу Землі — додаткової кількості тепла, яке залишається в системі Землі, а не витікає в космос. Але не всі вчені згодні з тим, що правила забруднення океанських суден мали такий величезний вплив.

Хансен визнає, що дані про глобальну температуру поверхні ще не дають абсолютно чіткої картини прискорення, але він прогнозує, що це станеться найближчим часом, оскільки температура в нинішньому Ель-Ніньйо підскочить набагато більше. «До кінця наступної весни не буде жодних суперечок, ми будемо далеко від лінії тренду», — сказав Хансен.

Деякі кліматичні моделі також передбачають прискорення потепління в найближчі роки, оскільки кількість аерозолів зменшується. “Хоча з’являється все більше доказів прискорення потепління, воно не обов’язково “гірше, ніж ми думали”, тому що вчені в основному очікували чогось подібного”, – сказав Хаусбатько.

Більшість сходиться на думці, що ще зарано говорити, чи йде друге прискорення. «Спроба оцінити базову швидкість потепління за короткий період часу дуже важка», — сказав Ендрю Десслер, кліматолог з Техаського університету A&M.

«Просто тому, що ви отримуєте тенденцію, яка виглядає так, ніби вона дуже швидка, це не говорить вам, яка базова швидкість потепління».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ