АКТУАЛЬНО

Чи є ризики повного блекауту в Україні

Компанія “Укренерго”, оператор системи передачі електроенергії в Україні, повідомила, що наразі не бачить загрози блекауту в країні.

Блекаут – це велика системна аварія, під час якої порушується баланс між наявною енергією в системі та споживанням, і “Укренерго” втрачає контроль над роботою системи. У компанії наголосили, що блекаут не слід плутати з контрольованими відключеннями, які здійснюються саме для того, щоб збалансувати систему в умовах дефіциту електроенергії.

Чи можливий блекаут в Україні?

“Укренерго” не передбачає можливості виникнення системної аварії в енергосистемі України або в окремих її регіонах, за винятком можливих масованих російських обстрілів.

У листопаді 2022 року Україна вже пережила блекаут через ракетні удари з боку Росії, внаслідок яких від електромережі були відключені Рівненська, Південно-Українська та Хмельницька АЕС. Запорізька АЕС перейшла в режим повного блекауту, що спричинило аварійні відключення світла у всіх регіонах. Електрика зникла у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Чернігові, Дніпрі, Житомирі, Вінниці, Кропивницькому та інших містах, що призвело до перебоїв з водою, опаленням, мобільним зв’язком та Інтернетом, а також зупинки електротранспорту. Однак, за кілька днів енергетики відновили понад 70% електропостачання по всій країні.

З 2022 по 2023 рік українська енергосистема витримала 15 ракетних та 18 атак дронами. У березні 2024 року розпочалася нова хвиля атак, внаслідок яких було втрачено до 6 ГВт генерації. Зараз ця цифра складає близько 9 ГВт.

У квітні 2024 року міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що блекауту не буде. “На жаль, немає жодних сумнівів у тому, що атаки ворога продовжуватимуться. Проте енергосистема є цілісною. Тотального блекауту в країні не буде”, – зазначив міністр.

Через значну кількість об’єктів інфраструктури у Києві відключення світла тривають довше, ніж в інших регіонах країни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ