АКТУАЛЬНО

Чилі здійснює перше голосування за нову Конституцію після епохи Аугусто Піночета

В Чилі розпочалось голосування на референдумі щодо нової Конституції. Участь у голосуванні планує взяти близько 15 мільйонів громадян.

Запропонований консервативними силами проект Конституції може замінити поточний документ, прийнятий за часів правління Аугусто Піночета (1973-1990) і піддавався різним змінам. Рік тому чилійці вже відхилили інший проект, запропонований лівими політичними силами.

Важлива політична фігура Евелін Маттей, мер Ла-Провіденсії та член UDI, висловила підтримку нової конституції. Її позиція, як потенційного кандидата у президенти у 2025 році, має вагу, сигналізуючи про зміну політичних поглядів на конституцію.

Представники правлячої коаліції відмовились від запропонованого проекту, просуваного правими, зокрема Республіканською партією, відображаючи ідеологічні розбіжності в політичному ландшафті Чилі стосовно конституції.

Різні опитування свідчать про нахил громадськості відхилити конституційну пропозицію. Наприклад, опитування Cadem показало, що 50% опитаних виступають проти, порівняно з 32% прихильників, відзначаючи громадський настрій і труднощі у досягненні консенсусу.

Голосування проти проекту правих може призвести до збереження діючої конституції, яка виникла під час диктатури Піночета, ставлячи лівих у складне становище, оскільки їхня історична мета полягала в заміні конституції епохи диктатури.

Уряд Боріча підтримує незалежність у кампанії перед референдумом і зазначив, що нового конституційного процесу не буде, якщо переможе варіант “проти”. У разі відхилення нового тексту виключається можливість іншого конституційного процесу протягом його терміну. Проте деякі політичні партії, зокрема Комуністична партія, зацікавлені в продовженні процесу без перерви.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ