АКТУАЛЬНО

Голава ДМС Івано-Франківщини Саїв має підпільну бізнес-імперію – ЗМІ

Очільник Державної міграційної служби (ДМС) Івано-Франківської області, Сергій Саїв, стає фігурантом резонансного скандалу. Відомий як представник від провладної партії “Слуга народу” та високо посадовий чиновник, Саїв підозрюється у приховуванні значних бізнес-активів та агресивному поводженні з журналістами, які наважилися розслідувати його фінансове становище.

Наразі в Україні вже відкрито кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів з команди СтопКору. Журналіста Ігоря Доценка офіційно визнано потерпілим, і незабаром буде вирішено питання про оголошення підозри Саїву.

18 липня журналісти СтопКору вирушили до готельно-ресторанного комплексу “Барви Карпат” з наміром поспілкуватися з Сергієм Саївим у рамках редакційного завдання. Під час візиту журналісти виявили, що власником закладу є ФОП САЇВ О.С. – син голови ДМС регіону. Проте спроба діалогу з Саївим закінчилась агресією з його боку: він вибив камеру з рук оператора, що є прямим порушенням законних прав журналістів.

Що могло розлютити чиновника до такої міри? Ймовірно, питання про бізнес-статки. Аналіз соціальних мереж доньки Саїва, Соломії, показав, що нещодавно родина святкувала відкриття елітного ресторану “Дзвін”. Як підтвердила адміністраторка закладу, реальним власником “Дзвону” є Сергій Саїв, хоча його ім’я відсутнє в офіційній декларації посадовця.

І це на фоні того, що Саїв обіймає посаду голови ДМС Прикарпаття і є депутатом обласної ради від партії “Слуга народу”. Наявність дорогих об’єктів нерухомості в карпатському регіоні викликає питання про джерела доходів чиновника, які, схоже, не відображені в його декларації.

Неабияке занепокоєння викликали і відгуки колишньої співробітниці ДМС, яка описала Саїва як “страшного бандита”, що принижує людей і отримує хабарі. Вона також наголосила на порушеннях, що відбуваються під керівництвом Саїва, де кожен начальник району щомісяця приносить “данину”.

Передісторія скандалу пов’язана з запровадженням біометричних закордонних паспортів в Україні, що спричинило ажіотаж і переповнені візові центри. Посередники, що діяли у співпраці з представниками ДМС, сприяли терміновому оформленню документів за неофіційну винагороду.

“Усі памʼятають ажіотаж, коли сім років тому в Україні запровадили біометричні закордонні паспорти. Документ давав право безвізового перетину кордону з ЄС. Візові центри були переповнені, усюди черги. Цим скористались представники туристичних агенцій, які через налагоджені зв’язки з працівниками ДМС сприяли терміновому оформленню вказаних документів. Не стала винятком і Івано-Франківщина, де виявили групу осіб, які виступали посередниками між міграційною службою і пересічними громадянами”, – розповідає Ігор Доценко.

Як виявили правоохоронці, так звані “посередники” за певну неофіційну винагороду прискорювали чергу і штампували закордонні паспорти. Ідеться про злочинну змову та виготовлення підроблених документів із голографічними захисними елементами для подальшого їх збуту за грошові кошти.

Сергій Саїв, як керівник регіонального управління, не міг не бути в курсі цієї злочинної діяльності.

Саїв, який понад 12 років обіймає пост начальника ДМС Івано-Франківщини та є депутатом обласної ради від “Слуги народу”, має репутацію, що пов’язана з корупцією та зловживаннями. Сума його статків в деклараціях не відповідає розміру бізнес-активів, які він намагається приховати.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ