АКТУАЛЬНО

США і Велика Британія розглядають можливість надання Україні дозволу на удари по території РФ

За інформацією LBC, США та Велика Британія можуть найближчими тижнями ухвалити рішення про дозвіл Україні використовувати західну зброю для атак на території Російської Федерації. Це потенційно може змінити динаміку конфлікту, однак у команді президента Байдена все ще існують сумніви щодо доцільності такого кроку.

Згідно з обговорюваним планом, якщо Великобританія і США дадуть добро, то зміна позиції буде підтверджена тільки після запуску перших ракет.

Крім того, Вашингтон, як і раніше, хоче перед ухваленням рішення побачити «план перемоги» Зеленського, який той збирається презентувати Байдену.

«США хочуть спочатку побачити план президента Зеленського про те, як це (дозвіл на удари ракетами – Ред.) допоможе Україні пережити зимові місяці війни», – повідомили дипломатичні джерела видання.

Остаточне рішення може бути схвалено під час зустрічі західних лідерів у кулуарах Генасамблеї ООН наступного тижня.

Однак у команди Байдена досі зберігаються сумніви – чи давати такий дозвіл, адже є занепокоєння щодо можливого негативного впливу цього кроку на передвиборчу кампанію Камали Гарріс.

Джерела The Times також повідомляють, що Україна отримає дозвіл на удари вглиб території РФ з використанням французьких та англійських ракет, але публічно, до реального бойового застосування ракет, про цей дозвіл не повідомлять.

Дипломатичні джерела сказали, що може бути досягнута конфіденційна угода, яка дозволяє Україні запускати крилаті ракети британського і французького виробництва по Росії з використанням елемента несподіванки, не розголошуючи це рішення доти, доки не буде запущено першу ракету.

За даними Times, на Заході існують побоювання щодо того, чи варто заздалегідь публікувати інформацію про цей крок, щоб не попереджати Росію. Саме тому Велика Британія та Франція можуть надати Україні приватний, не публічний дозвіл.

Нагадаємо, що перед зустріччю Байдена і британського прем’єра Стармера тиждень тому багато ЗМІ також повідомляли про те, що на ній буде ухвалено рішення дати дозвіл на удари ракетами, але цього не сталося.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ