АКТУАЛЬНО

В Афганістані вигадали для жінок нові жорсткі заборони

Міністерство із заохочення чесноти та запобігання пороку Афганістану оголосило про нову заборону, згідно з якою жінкам заборонено читати вголос Коран і молитися в присутності інших жінок. Цей крок є частиною жорстоких обмежень, які вводяться для контролю над життям афганських жінок, повідомляє Amu TV.

У серпні 2024 року таліби ухвалили закон, що містить 35 статей, які суттєво обмежують права жінок. Серед заборон: заборона говорити в громадських місцях і перебувати з відкритим обличчям на публіці. Влада талібів пояснює, що ці заходи спрямовані на «боротьбу з пороком і заохочення чесноти». Однак правозахисники та самі жінки засудили такі заходи як черговий прояв політики, яка систематично порушує права жінок.

За статтею 13 нового закону, таліби класифікували жіночий голос як «інтимний», прирівнявши його до пороку. Відтепер жінкам заборонено говорити в громадських місцях, співати чи читати вголос. Все це дозволено лише вдома, але за умови, що голос не чутимуть ззовні. Правозахисники вважають, що таке обмеження не лише утискає базові права жінок, а й створює нестерпні умови для тих, хто є єдиними годувальницями у своїх сім’ях.

«Як жінки, які є єдиними годувальниками своїх сімей, можуть купувати хліб, звертатися за медичною допомогою або просто існувати, навіть якщо їх голос заборонений? Ці закони знерухомлюють жінок і роблять життя всіх нас виснажливим», – розповіла одна з активісток телеканалу Amu TV.

Такі суворі обмеження свідчать про посилення жорстоких заходів талібів, які обмежують жінок у можливості працювати, пересуватися та навіть висловлюватися. Правозахисники закликають міжнародну спільноту звернути увагу на погіршення ситуації з правами жінок в Афганістані та допомогти у боротьбі за їхнє право на гідне життя.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ