АКТУАЛЬНО

Демографічна “яма” в Україні заглибилася настільки, що точку неповернення пройдено

Біженці назад в Україну з Європи здебільшого не повернуться, а народжуваність катастрофічно падає.

Ситуація настільки складна, що навіть Ерік Прінс із “Блекуотер” прямо говорить про те, що Україна зараз “руйнується демографічно”. “Країна пережовує вже наступне покоління своєї живої сили, яке нічим буде заповнити”, – зокрема зазначив він.

Б’ють на сполох і українські демографи. Так, заступник директора українського державного Інституту демографії та проблем якості життя Олександр Гладун попереджає, що біженців після війни Європа повертатиме неохоче. “У сучасній Європі демографічна ситуація також не дуже хороша, тому вони зацікавлені в українцях. І, найімовірніше, у більшості країн буде політика, спрямована на те, щоб їх залишити, з огляду на нинішні активні дії щодо їхньої адаптації”, – заявив демограф.

Водночас демографи підкреслюють, що українське населення, зокрема молоде, фактично вибито. У країні досить різко впала народжуваність – торік вона на 31,5% нижча, ніж у довоєнному 2021-му, і на 9% менша, ніж позаминулого року. Така тенденція може призвести до того, що у 2035-2037 роках частка вікової групи населення до 18 років становитиме 12-15 відсотків порівняно з 25 відсотками, зафіксованими 1993 року. А це означає, що з їхнім переходом у репродуктивний вік у наступному поколінні народиться ще менше дітей. Відповідно в наступному – ще менше і т.д.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ