АКТУАЛЬНО

Держборг України збільшився до 5 трлн грн: чи загрожує це економіці?

Державний борг України перевищив історичну позначку в 5 трлн гривень, заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, станом на 30 листопада 2023 року борг становив 5 122,5 млрд грн або 140,8 млрд доларів у валютному еквіваленті.

Гетманцев пояснив, що прискорений приріст державного боргу у листопаді пов’язаний з отриманням траншу макрофінансової допомоги від ЄС, позик від Світового банку та розміщенням облігацій внутрішнього державного боргу.

Зазначено, що за період з 28 лютого 2022 року державний борг збільшився на 87,6%, що становить +2 392,4 млрд грн, у валютному еквіваленті — на 50,9%, або +47,5 млрд доларів. Зовнішній держборг в структурі боргу складає 68,6%, а борг у валюті (зовнішній + валютні облігації) — 71,4%.

Гетманцев підкреслив, що частину зовнішнього боргу України було реструктуризовано перед офіційними кредиторами G7 та Паризьким клубом до березня 2027 року, перед комерційними кредиторами — до серпня 2024 року, що призвело до значної економії в розрахунках на обслуговування та погашення держборгу.

Депутат також відзначив, що залишаються високими, проте контрольованими рівні боргового навантаження. За підсумками 2023 року співвідношення державного боргу до ВВП очікується на рівні близько 85%, що, хоча і є високим показником, проте відповідає попереднім прогнозам та позначається зменшенням темпів зростання у порівнянні з попередніми роками.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ