АКТУАЛЬНО

Дональд Трамп розкритикував обмін ув’язненими між США та Росією

Колишній президент США і кандидат на президентських виборах 2024 року Дональд Трамп висловив сумнів щодо нещодавнього обміну ув’язненими між США та Росією, підозрюючи, що в цьому процесі могла бути задіяна фінансова складова. Свої зауваження він висловив на платформі Truth Social.

Трамп запитав, чи були оголошені деталі угоди, зокрема, скільки людей було обміняно та чи була здійснена будь-яка грошова виплата. “Ми платимо їм готівкою? Чи дають вони нам готівку?” – задався він питанням, зазначаючи, що американські переговорники часто не укладають вигідних угод, особливо коли йдеться про обмін заручниками.

Він підкреслив, що за час свого президентства повернув багато ув’язнених, не давши ворожим країнам нічого взамін, включно з грошима. Трамп вважає, що встановлення грошових виплат як частини таких угод створює небезпечний прецедент і може призвести до погіршення ситуації в майбутньому. Він підкреслив, що такі угоди повинні бути прозорими, щоб уникнути підозр у зловживаннях.

Радник з національної безпеки Джейк Салліван заперечив будь-які грошові виплати або послаблення санкцій у рамках обміну.

Масштабний обмін ув’язненими між США та Росією

1 серпня 2024 року в Туреччині відбувся масштабний обмін ув’язненими між Росією та низкою західних країн, включно зі США, Німеччиною, Польщею, Словенією та Норвегією. Загалом обміняли 26 осіб. Зокрема, Росія отримала назад “тиргартенського вбивцю” Вадима Красікова, затриманого у 2019 році після замовного вбивства в Німеччині, а також засуджених за шпигунство Ганну та Артема Дульцевих і ще кілька інших осіб.

У свою чергу, Москва звільнила 16 осіб, серед яких були відомі політв’язні, журналісти, зокрема, Еван Гершкович та Алсу Курманашева, колишній морський піхотинець Пол Уілан і громадянин Німеччини Патрік Шебель.

Обмін викликав широку реакцію та обговорення, в тому числі критичні зауваження з боку колишнього президента Трампа, який висловив сумніви щодо чесності та вигідності цієї угоди для США.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ