АКТУАЛЬНО

Екс-президент США Дональд Трамп має всі шанси стати і 47-м

До його заяв змушені прислухатися і в Україні – крім слів, він має реальний вплив на підтримку виділення допомоги в Сенаті, закликаючи республіканців не голосувати за подальше фінансування України.

Трамп неодноразово робив заяви про те, що припинить війну за один день, оскільки “добре знає” Путіна і Зеленського. Також політик висловив думку, що Києву, можливо, доведеться поступитися частиною території Росії для того, щоб покласти край військовим діям і загибелі людей. Утім, сьогодні Трамп дещо змінив риторику, пообіцявши на передвиборчому мітингу зробити для України більше, ніж Байден. За словами Трампа, за президентства Байдена Путін “отримає все, що захоче, включно з Україною”.

За даними агентства Bloomberg, яке посилається на джерела в команді експрезидента, Трамп справді планує примусити Україну до мирних переговорів із Росією в разі перемоги на виборах президента США.

За даними агентства, обговорюється можливість проведення мирного саміту за участю Путіна і Зеленського відразу після перемоги Трампа. Для примусу України повернутися до переговорів Трамп може пообіцяти скоротити військову підтримку, а Путіну, навпаки – пригрозити збільшенням допомоги Києву.

Водночас Трамп закликає НАТО допомагати Україні нарівні з Америкою: “Ми допомагаємо Україні більш ніж на 100 мільярдів доларів більше, ніж НАТО. У нас немає нікого (у владі), кого б вони поважали, і вони наполягають на тому, щоб платити набагато менше, ніж ми. Неправильно, НАТО має платити нарівні з нами, і зараз”, – написав політик у соцмережах.

Напружені стосунки Трампа як президента з НАТО посилилися його заявою, що він дозволить Росії робити “все, що вони, чорт забирай, хочуть”, якщо не досягне цілей блоку щодо витрат на оборону. Багато хто почув лише першу частину цієї заяви, засудивши її, однак слід розуміти, що протягом свого терміну саме Трамп підштовхував країни НАТО до досягнення цільового показника витрат на оборону, що становить не менше 2% валового внутрішнього продукту. Цього року цього рівня досягнуть лише 18 із 31 члена НАТО.

За словами Трампа, коли він був президентом США, то зробив НАТО “сильним”, змушуючи членів Альянсу платити більше.

“Коли я сказав 20 країнам, які не платили свою справедливу частку, що вони повинні платити, і сказав, що без цього ви не будете мати військового захисту США, гроші потекли рікою. Але тепер, коли мене немає, щоб сказати: “Ви повинні платити”, вони знову взялися за старе”, – резюмував Трамп. Водночас Байден знову дозволив країнам-союзникам “скористатися послугами американських платників податків”.

На тлі війн на Близькому Сході та в Європі, а також непереборної напруженості у відносинах із Пекіном через Тайвань Трамп готовий впливати на зовнішню політику США з боку так, як ніколи раніше не спостерігалося в сучасній президентській політиці, стверджують члени його команди.

Заяви заявами заявами, але в сухому залишку саме Трамп під час свого президентства запровадив санкції проти російського “Північного потоку-1”, які згодом скасував Байден. Саме Трамп почав надавати військову підтримку Україні і саме він впливав на збільшення потужності НАТО, тоді як та ж Німеччина вважала недоцільним нарощувати військові витрати.

Трамп шоумен, і робити гучні заяви в стилі правдоруба – не більше ніж гра на публіку під час передвиборчих перегонів. У реальності на посаді президента він може значно істотніше вплинути на перебіг війни в Україні, ніж Байден, змусивши країни Європи платити нарівні з Америкою. І хоч у ЗМІ зараз поширюється переконання, що Путін має намір затягнути війну до обрання Трампа, ситуація на фронті свідчить про протилежне – ні про яке затягування не може бути й мови. Чи не тому росіяни поспішають досягти бажаних цілей у встановленні нових кордонів у тій же Авдіївці? У Кремлі чудово розуміють, що Трамп за столом переговорів висуватиме жорсткі умови не тільки Україні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ