АКТУАЛЬНО

Ціна на золото наближається до рекорду

Ціна на золото знову піднялася до рекордно високого рівня, зокрема на тлі посиленої уваги інвесторів до майбутніх виборів президента США. Менш ніж за три тижні до голосування опитування свідчать про надзвичайно напружену боротьбу за президентське крісло, що підвищує інтерес до цього дорогоцінного металу. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

У Лондоні спотова ціна на золото зросла на 0,6% до $2679,21 за унцію, наблизившись до рекорду $2685,58, встановленого минулого місяця. З початку року ціни на золото зросли приблизно на 30%, а всі дорогоцінні метали також показали позитивну динаміку, зокрема срібло, яке виросло на 1,3%. Індекс Bloomberg Dollar Spot залишався стабільним біля двомісячного максимуму.

Золото залишається одним із найуспішніших товарів у 2024 році, встановлюючи нові рекорди. Цей дорогоцінний метал є привабливим як захисний актив, а також користується попитом з боку центральних банків. Останнім часом золото отримало додаткову підтримку через перестановки інвесторів у фінансових ринках у відповідь на невизначеність, пов’язану з результатами президентських перегонів у США.

15 жовтня долар зміцнився після заяви кандидата від республіканської партії Дональда Трампа в інтерв’ю Bloomberg, у якому він пообіцяв значно підвищити тарифи, зменшити податки та регулювання, а також домагатися тісніших консультацій із Федеральною резервною системою США (ФРС). Експерти ринку зазначають, що трейдери фокусуються на зниженні відсоткових ставок ФРС та загальному стані економіки США.

Аналітики UBS Group AG вважають, що невизначеність і волатильність зростатимуть доти, поки не буде визначено нову адміністрацію США. Вони підкреслюють, що золото та нафта можуть бути ефективними інструментами для хеджування інвестиційних портфелів в умовах можливої нестабільності на світових ринках.

Переважна думка економістів Уолл-стріт свідчить, що торговельна політика Трампа може в кінцевому підсумку зробити долар дорожчим, оскільки імпортні тарифи скоротять відтік валюти за кордон і можуть підвищити інфляцію та відсоткові ставки. Тривала торговельна війна також може посилити ризики на глобальних ринках, що ще більше підтримає долар як надійний актив.

Таким чином, зміцнення долара та зростання відсоткових ставок можуть негативно вплинути на ціну золота, яка зазвичай добре почувається в умовах інфляції та геополітичної нестабільності. Проте, незважаючи на високі ставки ФРС, ціни на золото продовжують зростати, і багато інвесторів роблять ставку на можливий перехід до м’якшої грошово-кредитної політики в умовах уповільнення економічного зростання США.

На думку делегатів конференції Лондонської асоціації ринку дорогоцінних металів у Майамі, до кінця жовтня наступного року ціна на золото може зрости приблизно на 10%, до $2917,40 за унцію.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ