АКТУАЛЬНО

Демографічна ситуація в Україні

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень, академік Елла Лібанова, розкрила, що дані про кількість біженців з України після початку вторгнення Росії в середині лютого 2022 року варіюються, залежно від джерела інформації.

За словами Лібанової, існують два основних джерела даних щодо кількості людей, які виїхали з України – це європейські структури та структури ООН, а також українські прикордонники.

“Якщо взяти сальдо від 24 лютого 2022 року до теперішнього часу – всі, хто виїхав, мінус ті, хто повернувся, то отримаємо приблизно 1,8 млн. Однак, якщо слідувати лише даним ООН, то ця цифра становить приблизно 6 млн”, – пояснила вона.

Лібанова також вказала на різницю в цифрах і зазначила, що це може бути пов’язано з тим, що спочатку не всі виїждженці були враховані в статистиці. Крім того, система реєстрації може бути ускладненою через виїзд громадян за кордон із внутрішніми документами.

“Цілком можливо, що якась кількість людей зареєстрована за кордоном, але повернулася і зараз проживає тут. Це аналогічно ситуації з окупованими територіями”, – додала вона.

Водночас Лібанова підкреслила, що дані ООН про 6 мільйонів біженців включають тих, хто перебуває в Росії та за її межами.

“Наразі населення України становить десь 37 мільйонів людей у кордонах 1991 року. А якщо врахувати окуповані території, то приблизно 31,5 мільйона”, – підсумувала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ