АКТУАЛЬНО

Прогноз колишнього керівника НАТО щодо можливої війни між США та Китаєм

За відставкою адмірала ВМС США Джеймса Ставрідіса висловившись, Китай, на його думку, не буде готовий до можливої війни зі Сполученими Штатами “протягом приблизно 10 років”. Він вважає, що існує 10-річний “пільговий період” для США та їхніх союзників на підготовку до можливого конфлікту з Китаєм, особливо у зв’язку з напруженістю, спричиненою територіальними конфліктами в Південно-Китайському морі.

Ставрідіс відзначив, що відносини між США і Китаєм погіршилися через активність американських і регіональних союзників в Тайванській протоці, спроби Китаю володіти нею та іншими частинами Південно-Китайського моря в порушення міжнародного морського права.

Ставрідіс висловив думку, що Китай, хоча розбудовує великий флот і вчиняє агресивні дії, все ще не готовий до потенційної війни зі Сполученими Штатами і їхніми союзниками. Він зазначив, що у разі конфлікту відповідатимуть не тільки США і Китай, а й їхні союзники, такі як Японія, Південна Корея, Філіппіни, Австралія та Нова Зеландія.

Контр-адмірал Китаю у відставці Ян І також висловив думку, що Китай не готовий до війни зі Сполученими Штатами, закликавши китайських військових бути готовими до різних сценаріїв та стати “могутніми і сильними”.

На фоні конфлікту в Південно-Китайському морі та загострення відносин між США та Китаєм, спростовуються побоювання, що невеликий інцидент може призвести до повномасштабної війни. Розширення такого сценарію недавно висунуло китайське ЗМІ Global Times, відоме своєю пропагандистською діяльністю в інтересах Комуністичної партії Китаю.

Напружені відносини з Філіппінами, як союзником США, свідчать про посилення впливу Китаю в регіоні, де Пекін все частіше використовує силу для реалізації своїх територіальних претензій. Сі Цзіньпін, лідер Китаю, наголосив на намірі Пекіна “возз’єднати” Тайвань з материковим Китаєм, залишаючи терміни не визначеними.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ