АКТУАЛЬНО

США готові до переговорів щодо скорочення ядерних арсеналів

Президент США Джо Байден оголосив про готовність Сполучених Штатів до переговорів з Росією, Китаєм і Північною Кореєю щодо скорочення ядерних арсеналів. Цю інформацію підтвердив Білий дім, зазначивши, що США прагнуть до глобальної стабільності та зменшення ядерних загроз.

Заява загалом була присвячена лауреатам Нобелівської премії миру, яких привітав американський президент. Премію цього року отримала японська організація за ядерне роззброєння.

Байден у зв’язку з цим нагадав про свій візит до Хіросіми, на яку США 1945 року скинули атомну бомбу. І заявив, що «ми повинні продовжувати рухатися вперед до того дня, коли ми зможемо остаточно і назавжди позбавити світ ядерної зброї».

«Сполучені Штати готові вести переговори з Росією, Китаєм і Північною Кореєю без попередніх умов, щоб зменшити ядерну загрозу. Немає жодної користі для наших країн або світу в затягуванні прогресу зі скорочення ядерних арсеналів. Зниження ядерної загрози важливе не всупереч небезпекам сучасного світу, а саме через них», – заявив Байден.

Нагадаємо, це не перша пропозиція зі США провести переговори щодо ядерного стримування.

У Росії на це заявляли, що готові обговорювати це питання тільки в ширшому контексті врегулювання конфлікту із Заходом – зокрема щодо питання України, інфраструктури НАТО в Європі та зняття санкцій.

При цьому нещодавно Путін оголосив про посилення ядерної доктрини РФ, знизивши поріг застосування ЯО.

У Китаї ж ще влітку вийшли з п’ятирічних переговорів з американцями з питань ядерного роззброєння. Причина – постачання американської зброї на Тайвань.

Також можна нагадати, що однією з головних тез Трампа в передвиборчій кампанії стало звинувачення на адресу Байдена і Гарріс, що вони втягують США в Третю світову війну.

Тому не виключено, що нинішня заява Байдена про готовність до «ядерних» переговорів має, зокрема, і політтехнологічний сенс – спробувати «перебити» цю лінію Трампа.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ