АКТУАЛЬНО

Глава ЦРУ Бернс: Росія могла застосувати тактичну ядерну зброю після наступу ЗСУ в Харківській і Херсонській областях

Глава Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США, Вільям Бернс, зробив серйозну заяву про потенційний ризик застосування тактичної ядерної зброї Росією у відповідь на успішні наступальні операції Збройних сил України (ЗСУ) в Харківській та Херсонській областях. Це спостереження призвело до значного «сплеску дипломатичної активності» серед міжнародних гравців, які намагаються уникнути ескалації конфлікту.

«Восени 2022 року був момент, коли, на мій погляд, існував реальний ризик можливого застосування тактичної ядерної зброї.

Президент відправив мене на зустріч із нашим російським колегою Сергієм Наришкіним наприкінці 2022 року, щоб чітко дати зрозуміти, якими будуть наслідки такого роду ескалації, і ми продовжували прямо говорити про це.

Я не думаю, що ми можемо дозволити собі бути заляканими цим брязканням зброєю або погрозами, [але] ми повинні враховувати ці ризики», – сказав Бернс, додавши, що Путін – “хуліган”.

Зазначимо, що про цю зустріч було відомо і раніше. У листопаді 2022 року Білий дім офіційно повідомляв про переговори Бернса і Наришкіна. Їхній предмет було сформульовано так: передати російському представнику «повідомлення про наслідки використання Росією ядерної зброї та ризики ескалації, що загрожують стратегічній стабільності».

Місяцем раніше Росія почала заявляти, що Україна готується використовувати «брудну бомбу» і ядерну зброю малої потужності.

Багато хто розцінив це як підготовку до нанесення ядерного удару по Україні. Хоча сама Росія таких намірів не підтверджувала.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ