АКТУАЛЬНО

Індія планує відмовитися від російської зброї та дистанціюватися від Москви, – Reuters

Індія, яка є одним з найбільших у світі імпортерів зброї, звертається до Заходу і виражає намір відмовитися від російської озброєння та зміцнити відносини зі Заходом. Проте, така стратегія може спровокувати Москву на зближення з Китаєм, що викликає обурення у Нью-Делі.

За інформацією Reuters, Індія поступово зменшує свою залежність від російської зброї, повертаючись до західних постачальників. Крім того, США активно працюють над підсиленням співпраці в Індо-Тихоокеанському регіоні з метою стримування впливу Китаю та зменшення російського впливу.

Згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, Росія за останні двадцять років постачала близько 65% зброї, закупленої Індією на суму понад 60 мільярдів доларів. Проте конфлікт на Сході України стимулював Індію до пошуку альтернативних джерел озброєння.

Росія, з свого боку, активно закликає Індію до подальшої співпраці. Проте Індія висловлює намір посилити власне військово-промисловий комплекс та розвивати внутрішнє виробництво. Минулого року Індія та США підписали оборонну угоду, яка передбачає спільне виробництво двигунів для літаків.

Аналітики зауважують, що Індія знаходиться на тонкій межі, спробуючи уникнути подальших суперечок з Росією та зберегти важливі зв’язки, у той час як вона прагне розвивати нові стратегічні партнерства. Важливим викликом є також питання можливості отримання запчастин для військової техніки в умовах тривалої війни в Україні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ