АКТУАЛЬНО

Індія в пошуках балансу між відносинами з Вашингтоном і Москвою

Світова політична карта знову перегруповується, а Індія, держава з кількома геополітичними статусами, активно шукає свій шлях у цьому новому розподілі сил. Під керівництвом прем’єр-міністра Нарендрі Моді, Індія важливу складну гру, зміцнюючи відносини як зі Сполученими Штатами, так і з Росією, не забуваючи при цьому про свої національні інтереси.

Про це пише Bloomberg.

Коли холодна війна розколола світ на два табори, нова незалежна Індія стала засновницею Руху неприєднання – групи країн, які не стали ні на бік Вашингтона, ні на бік Москви. Як зазначає Bloomberg, за прем’єр-міністра Нарендри Моді Індія зберегла деякі елементи цієї політики в незмінному вигляді. Зокрема, Моді зміцнив зв’язки зі США, але водночас продовжив розвивати зв’язки з Росією.

На знак важливості Росії для Індії Моді зустрінеться з президентом Володимиром Путіним у понеділок у рамках свого першого закордонного візиту після обрання на третій термін глави уряду. Як зазначає новинне агентство, Нью-Делі і Москва підтримують міцні зв’язки з часів холодної війни. Основою цих відносин Bloomberg називає статус Індії як надійного покупця російської зброї та нафти. На цьому тлі країна “виділяється серед провідних демократичних країн” своїм небажанням критикувати Росію або засуджувати її за війну в Україні.

Зі свого боку, США, як пише Bloomberg, розглядають Індію як важливого союзника у своєму прагненні стримувати Китай, у зв’язку з чим намагаються уникати ризику викликати неприязнь Нью-Делі критикою передбачуваних порушень прав людини або відносин із Москвою.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ