АКТУАЛЬНО

Іранські ракети можуть вплинути на хід війни

На початку вересня Росія отримала першу партію з 200 ракет Fath-360 від Ірану для посилення бомбардувань України. Однак, як пише Forbes, ці поставки можуть обернутися проти самої Росії, оскільки можуть призвести до серйозних змін в ударній кампанії України.

Fath-360 – це балістична ракета із супутниковим наведенням, що перевозиться на вантажівці розміром шість на шість. Кожен снаряд важить 1 700 фунтів, а дальність польоту досягає 75 миль. Вага і дальність Fath-360 роблять її корисною для використання на передовій або для бомбардувань міст поблизу фронту.

Український оглядач Олександр Коваленко передбачив, що Росія “буде використовувати ці ракети … для терору прикордонної зони, зокрема, Сумської та Харківської областей”. Водночас, він виключив “якийсь критичний вплив на тил [України] або зону бойових дій”. Forbes зазначає, що, незважаючи на потенціал цих ракет, їх кількість є недостатньою для значної зміни ходу війни. При цьому українські ППО зазвичай перехоплюють чверть ракет, що підлітають.

Незважаючи на це, новий союз між Росією та Іраном може мати непередбачувані наслідки. Російсько-іранський ракетний альянс може стати фактором, що остаточно переконає західних лідерів дозволити Україні використовувати ATACMS і крилаті ракети Storm Shadow британського виробництва по цілях у глибині Росії. Держсекретар США Ентоні Блінкен вже визнав, що прибуття Fath-360 щонайменше виправдовує ще одну розмову про обмеження.

Іран і Росія підписали контракт на постачання “сотень” ракет наприкінці 2023 року, а першу партію ракет Росія отримала на початку вересня 2024 року. Російські військовослужбовці пройшли навчання з використання ракет влітку. Експерт Олександр Мусієнко відзначає, що хоча збивати іранські ракети системами протиповітряної оборони складно, їх можна ефективно протидіяти, знищуючи склади зберігання і пускові установки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ