АКТУАЛЬНО

Ізраїль випустить облігації, щоб оплатити війну проти ХАМАСу

Цього року Ізраїль змушений буде впровадити практично рекордну програму облігацій, щоб забезпечити фінансування воєнних операцій проти угруповання ХАМАС.

За даними посадовців, які не хочуть називати свої імена, уряд Ізраїлю масивно звернеся до внутрішніх ринків боргових зобов’язань у шекелях, розширивши емісію. Однак також планується збільшення продажу облігацій у іноземній валюті, зокрема шляхом укладення приватних угод.

Представники Міністерства фінансів повідомили, що у 2024 році уряд має намір залучити більше коштів у позику, ніж будь-коли раніше, крім 2020 року, коли було важливо позичати великі суми для забезпечення наслідків пандемії COVID-19 та пов’язаних з нею карантинних заходів.

Ріст оборонних витрат Ізраїлю хвилює посадовців, але вони вважають, що недавні заходи, такі як введення нових податків, сприятимуть стабільному відношенню боргу до валового внутрішнього продукту в найближчі роки.

Чиновники Головного фінансового управління, які відповідають за керування ізраїльським боргом у розмірі 300 мільярдів доларів, вважають, що економічна напруга зменшиться після припинення деяких військових операцій і повернення більшості резервістів на роботу.

За словами головного економіста Meitav DS Investments Алекса Забежинського, загальний обсяг боргових позик складатиме приблизно 210 мільярдів шекелів (58 мільярдів доларів). Це в основному спирається на внутрішній ринок, який зазвичай задовольняє близько 80% фінансових потреб уряду і приваблює пенсійні фонди та інші великі інституційні інвестори з майже 3 трильйонами шекелів збережень.

Зазначається, що з початку конфлікту Ізраїль не випускав валютних облігацій на відкритих ринках, а здійснював продаж боргів у доларах, євро та єнах через приватні розміщення, що зазвичай купували лише кілька інвесторів. Однак уряд стоїть перед важливим завданням – забезпечити покриття військових витрат, які, за оцінками центрального банку, складатимуть майже 70 мільярдів доларів, що перевищує 10% річного ВВП, протягом 2023-2025 років.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ