АКТУАЛЬНО

Кардинала вперше засудили до тюремного ув’язнення у Ватикані

Найбільший судовий процес у Ватикані завершився у суботу, 16 грудня, призводячи до історичного рішення: вперше за існування католицької церкви суд засудив кардинала до тюремного ув’язнення.

75-річний Анджело Беччу отримав п’ять з половиною років ув’язнення за ряд злочинів, таких як участь у злочинній змові, шахрайство, зловживання владою, надання неправдивої інформації, корупція, відмивання грошей та оприлюднення секретних документів.

Одним з ключових епізодів справи стали порушення та зловживання при купівлі будівлі в центрі Лондона за рахунок пожертвувань за завищеною ціною. Втрати від цієї операції, за даними аудиторів, сягнули 89 мільйонів фунтів стерлінгів (приблизно 104 мільйони євро).

На момент вчинення злочину Беччу обіймав посаду третьої особи у Ватикані – заступника державного секретаря з загальних справ. Процес над ним та його дев’ятьма спільниками тривав понад два роки.

У останні роки Папа Римський Франциск прийняв кілька важливих рішень, спрямованих на зміцнення фінансової прозорості Ватикану та боротьбу з корупцією. Наприклад, у 2019 році він призначив главою трибуналу Ватикану Джузеппе Піннатоне, відомого боротьбою з мафією. У 2021 році Папа видав указ, який дозволяє судити кардиналів у суді Ватикану.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ