АКТУАЛЬНО

Китай і п’ять країн Центральної Азії створили орган для координації співпраці

Китай та п’ять країн у Центральній Азії уклали угоду про створення Секретаріату механізму співробітництва «Китай – Центральна Азія», що відзначається як значний крок у зміцненні впливу Пекіна у регіоні, де домінує російський вплив. Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї оголосив про це у своєму вітальному листі, опублікованому МЗС Китаю.

Цей Секретаріат є наступним етапом у співпраці між Китаєм та п’ятьма країнами, відомою як «С+С5», яка розпочалася чотири роки тому. У зверненні китайського міністра йдеться, що це відкриття підтверджує готовність шести країн працювати разом для спільного розвитку і співробітництва.

Ван Ї також висловив впевненість, що новий орган дозволить посилити співпрацю між Китаєм і країнами Центральної Азії та забезпечить її потужний розвиток. Секретаріат буде знаходитися в місті Сіань, адміністративному центрі провінції Шеньсі, де відбувся перший саміт глав держав механізму «С+С5».

Лінь Цзянь, офіційний представник МЗС Китаю, на брифінгу зазначив, що у 2023 році обсяг торгівлі між Китаєм та країнами Центральної Азії склав рекордні 90 мільярдів доларів, що є зростанням на 27,2% порівняно з попереднім роком. Також спостерігається збільшення пропускної здатності залізничних магістралей через регіон для вантажівок, які перевозять товари з Китаю до Європи, та збільшення кількості прямих пасажирських авіарейсів між Китаєм та країнами Центральної Азії до майже 70.

Низка великих інфраструктурних проєктів, таких як автомагістраль Китай-Киргизстан-Узбекистан і друга фаза проєкту автомагістралі Китай-Таджикистан, активно реалізуються, а також досягнуті значні успіхи в гуманітарній сфері.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ