АКТУАЛЬНО

Китай застосовує нову тактику проти Тайваню

На опублікованій карті виділені траєкторії руху 58 метеорологічних повітряних куль. З 7 грудня вони перетинають Тайванську протоку, при цьому 16 з них пролітали над самим островом.

Експерти у галузі оборони визнали, що метеозонди, що дрейфують у напрямку Тайваню протягом щонайменше семи тижнів, представляють собою нову тактику Китаю в рамках стратегії тиску на Тайвань. Представники китайської влади заявляють про своє намірення в односторонньому порядку анексувати самоврядний сусідній острів.Повітряні кулі Китаю

На поданій карті відзначено траєкторії 58 повітряних куль, які були виявлені під час перетину серединної лінії Тайванської протоки починаючи з 7 грудня, коли стали відомі перші повідомлення про їхнє присутність.

На ранок п’ятниці, 26 січня, приблизно половина метеорологічних повітряних куль порушили повітряний простір Тайваню, з яких 16 пролетіли над самим островом, повідомили представники Міністерства оборони країни.

Регулярно, практично щодня, Народно-визвольна армія Китаю висилає літаки над, фактично, буферною зоною Тайванської протоки. Пекін стверджує, що ця тактика є формою попереджень Демократичної прогресивної партії Тайбея, яка твердо відкидає будь-які претензії на суверенітет над островом.Повітряні кулі Китаю

Літаки-розвідники, бомбардувальники, винищувачі та безпілотники продовжують діяти в межах ідентифікаційної зони протиповітряної оборони острова, зачіпаючи міжнародний повітряний простір.

Вранці 26 січня 10 літаків Китаю і 4 кораблі знаходилися навколо Тайваню. Два з цих літаків проникли в зону протиповітряної оборони Тайваню. Збройні сили Тайваню слідкували за ситуацією і видали відповідні команди для реагування. Проте повітряні кулі стали новим викликом для уряду Тайваню, який минулого місяця характеризував їх як частину психологічної війни з метою підриву довіри суспільства до уряду. Представники Міністерства оборони заявили, що будуть реагувати на повітряні кулі відповідно до рівня загрози, але поки не планують їх збивати.Карта маршрутів кораблів Китаю навколо Тайваню, 26 січня

“Дослідження свідчать, що в очах громадян вторгнення безпілотних систем в повітряний простір викликає меншу ескалацію, ніж, наприклад, пілотовані літаки. Повітряні кулі, за словами Раймонда Куо, політолога з аналітичного центру RAND, саме входять у цю першу категорію. Для Китаю це стає способом здійснення значного тиску на Тайвань, знижуючи ризик різкої ескалації”, – пояснив він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ