АКТУАЛЬНО

Київ відмовляється від покупки російських реакторів у Болгарії 

Уряд України стикнувся з проблемами в планах щодо введення в експлуатацію нових блоків на Хмельницькій атомній електростанції. Найпростіший спосіб досягти цієї мети – купити реактори російського виробництва, що перебувають у Болгарії, проте Київ відмовився від цієї опції через серйозні зауваження.

Уряд України має намір ввести в експлуатацію два нових блоки на Хмельницькій АЕС з метою зміцнити енергосистему країни. Найшвидший і найпростіший спосіб зробити це – купити реактори російського виробництва в Болгарії, вартість яких оцінюють у $600 млн. Однак, як повідомляє Politico, Київ зіткнувся зі звинуваченнями в тому, що це обладнання надто старе, дороге, виготовлене Росією, а сам процес купівлі відкриє двері для корупції.

Як стало відомо виданню, розкол посилився у вівторок, коли урядовці зустрілися з членами парламенту, щоб обговорити закупівлю. За словами двох присутніх на зустрічі законодавців, уряд визнав, що зараз не може укласти угоду “через розбіжності, що нахлинули”.

За словами одного з депутатів, уряд не зміг відповісти на найважливіші запитання, які поставили парламентарії: наскільки правильно з морального погляду купувати реактори російського виробництва, який їхній стан, якщо їх Болгарія придбала понад 10 років тому, і чи не занадто це дорого?

На тлі нещодавнього скандалу із заступником міністра енергетики, якого звинуватили в хабарі в розмірі $500 млн, у Києві назрів ще один привід для розбіжностей. Як розповіли виданню депутати, купівля ядерних реакторів відкриє чиновникам можливості для нових подібних сумнівних угод.

“Є багато депутатів практично з усіх фракцій, які не підтримують це, – поділився з Politico один із парламентаріїв. – Ми стурбовані корупцією в цьому процесі закупівлі, а жодних пояснень ми не отримуємо”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ