АКТУАЛЬНО

Лукашенко дав зелене світло для збивання російських дронів над Білоруссю

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко ухвалив рішення збивати російські дрони типу “Шахед”, які заходять на територію його країни. Про це повідомив засновник білоруського “Білого легіону” Сергій Бульба в ефірі “Київ24”.

Бульба пояснив, що Лукашенко тепер оцінює небезпеку дронів, які загрожують цивільним особам чи інфраструктурі Білорусі, і наказав збивати такі безпілотники, незалежно від їх походження. “Було прийнято рішення, в такому випадку збивати, чий би то не був дрон,” — зазначив він.

Згідно з інформацією Бульби, Лукашенко раніше організував “спектакль”, повідомивши про збиття 13 “Шахедів”, які нібито летіли з України. Це було зроблено з метою продемонструвати Росії, що Білорусь активна у боротьбі з потенційними загрозами.

Інцидент 5 вересня, коли білоруські військові піднімали винищувачі для перехоплення російських дронів, також прокоментував Бульба. За його словами, російські блогери та місцеві ЗМІ спочатку звинуватили Україну в атаці, але пізніше ця інформація була спростована.

Моніторинговий проєкт “Беларускі Гаюн” зафіксував перший випадок, коли білоруські військові застосували авіацію для знищення дронів-камікадзе. У ніч на 29 серпня один з “Шахедів” зайшов на територію Білорусі, де винищувач ВПС Білорусі близько 20 хвилин ганявся за ним, і в Єльському районі Гомельської області були чутні вибухи і спалахи.

Згідно з повідомленнями, у ніч на 5 вересня в Білорусі також було шумно, оскільки її військові знову збивали російські дрони, які потрапили на територію з України. Аналітики зазначають, що ці інциденти свідчать про новий рівень взаємодії між білоруськими та російськими військами в контексті військових дій і загроз.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ