АКТУАЛЬНО

Міжнародний суд ООН відхилив новий запит ПАР про додаткові заходи безпеки в секторі Гази

Міжнародний суд ООН відхилив запит Південно-Африканської Республіки щодо застосування додаткових заходів стосовно Ізраїлю, у зв’язку з його наміром провести операцію в Рафаху, розташованому на півдні сектора Гази.

У вироку суду від 26 січня 2024 року зазначено, що небезпечна ситуація вимагає тимчасових заходів, які вже застосовуються до всієї території сектора Гази, включаючи Рафах, та не потребують додаткових вказівок.

Суд також закликав Ізраїль дотримуватися зобов’язань згідно з Конвенцією про геноцид, зокрема щодо забезпечення безпеки палестинців у секторі Гази.

Попередні дії Південно-Африканської Республіки передували цьому вироку. У грудні 2023 року ПАР звернулася до Міжнародного суду ООН із запитом про визнання порушення Ізраїлем Конвенції ООН про заборону геноциду. Суд розпочав слухання цієї справи в січні 2024 року.

Позов ПАР проти Ізраїлю стверджує, що дії Ізраїлю у секторі Гази є поза межами самооборони та мають ознаки геноциду. Ця справа, яка може тривати роками, вимагає від Міжнародного суду ООН видати тимчасовий наказ про припинення вогню в секторі Гази поки триває розгляд справи про геноцид.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ