АКТУАЛЬНО

М’янма обігнала Афганістан і стала світовим лідером з виробництва опіуму

М’янма стала найбільшим світовим виробником опіуму, випередивши Афганістан за цим показником, повідомляє ООН.

За прогнозами Організації Об’єднаних Націй, у поточному році М’янма планує збільшити виробництво опіуму на 36%, до 1080 тонн. Головними факторами, які сприяли цьому, стали внутрішня нестабільність та значне зменшення вирощування маку в Афганістані на 95% після заборони наркопродукції талібами минулого року.

За оцінками ООН, в Афганістані цього року вироблено лише 330 тонн опіуму.

У звіті Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC) зазначено, що економіка М’янми суттєво постраждала через конфлікт та нестабільність після захоплення влади військовими у 2021 році.

“Обмежений доступ до законних економічних можливостей, а також погіршення економічного клімату, спричинене інфляцією та девальвацією власної валюти, можуть зробити опіум та інші незаконні товари привабливою альтернативою або джерелом засобів для існування”, – йдеться у звіті.

“Здається, що ці чинники значно вплинули на рішення фермерів в М’янмі вирощувати більше маку наприкінці 2022 року”, – додається у звіті ООН. За весь 2023 рік площа посівів маку в М’янмі оцінювалася у 47 тис. га, що на 18% більше порівняно з попереднім роком.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ