АКТУАЛЬНО

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та Transparency International Canada об’єднають зусилля у розбудові інституту виявлення корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та канадська міжнародна правозахисна організація Transparency International Canada уклали спільний план розбудови інституту викривання корупції. Зустріч заступника голови НАЗК Ярослава Любченка із Президентом Transparency International Canada Тобі Менделем обговорила ряд питань, включаючи розробку законодавства про статус викривачів, ефективну організацію та позитивні тенденції в боротьбі з корупцією.

Однією з ключових тем був Corruption Perception Index (CPI), який щорічно визначає Transparency International. Україна, попри вторгнення, вдало покращила свій показник у 2022 році, отримавши 33 бали.

Тобі Мендел наголосив на успіхах України у законотворчій діяльності, вказавши на її 19 місце у рейтингу Global Right to Information. Любченко поділився деталями про роботу антикорупційних інструментів НАЗК, зокрема про дієвість Єдиного порталу повідомлень викривачів як інструменту реалізації антикорупційної політики.

Обговорено також важливі аспекти, такі як винагороди для викривачів, які були підтверджені рішеннями суду, і листи НАЗК до Кабінету Міністрів щодо виділення коштів для цих виплат. Учасники зустрічі підтвердили важливість доступу до інформації та відкритості даних як ефективного інструменту для формування антикорупційних практик в Україні. Transparency International Canada висловила готовність надавати допомогу в аналізі законодавства щодо прав та гарантій викривачів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ