АКТУАЛЬНО

Найбільший суд над мафією в Італії за останні 30 років: понад 200 осіб засуджено

В італійському місті Вібо-Валентія, розташованому в південному регіоні Калабрія, завершився наймасштабніший суд за останні три десятиліття у справі членів впливової мафії “Ндрангета”.

Справа, отримавши назву “Rinascita” (“Переродження”), почалася у грудні 2019 року, коли під час поліцейської операції були арештовані 334 підозрюваних у причетності до організованої злочинності. Серед них були підприємці, політики, урядовці, карабінери та представники спецслужб.

У справі фігурували 338 осіб, яким було пред’явлено понад 400 звинувачень у змові з метою участі в мафії, відмиванні грошей, шахрайстві, торгівлі наркотиками, незаконному зберіганні зброї та вибухівок, розголошенні службової таємниці тощо.

Судовий процес тривав два роки і 10 місяців, з щоденним проведенням щонайменше трьох слухань. У червні прокуратура Калабрії подала прохання до суду винести 332 обвинувальних вироки загальною тривалістю 4744 роки і 10 місяців ув’язнення. Після понад місяця консультацій троє суддів оголосили вироки, частково задовольнивши прохання прокуратури.

У результаті було засуджено понад 200 осіб, включаючи екс-сенатора від партії Сільвіо Берлусконі “Вперед, Італіє!” Джанкарло Пітеллі, який отримав 11 років ув’язнення, та колишнього високопосадовця підрозділу боротьби з мафією при МВС Італії Мікеле Маринаро (10,5 років позбавлення волі).

Справа “Переродження” вважається одним із найбільших судових процесів щодо мафії в Італії з часів шестирічного суду в Палермо (1986-1992), коли на лаві підсудних опинилися 475 осіб. Її відзначає те, що вперше в масштабному процесі до відповідальності притягнуті не лише безпосередні члени мафії, а й їхні союзники в правоохоронних органах, урядових структурах та бізнесі.

Клан “Ндрангета” вважається однією з найпотужніших злочинних організацій в Італії та Європі загалом, відзначається глибокими кровними зв’язками між членами та активним використанням терору проти конкурентів і ворогів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ