АКТУАЛЬНО

НАТО готується відкрити центр оборонної підготовки для українських військових

НАТО планує створити новий центр для українських військових з метою зміцнення оборонної підготовки та стратегічного управління. Цей центр буде розширювати існуючу навчальну місію ЄС та програми, що надаються союзниками.

Головна мета центру – підтримати Україну, яка два роки тому була атакована Росією, і допомогти їй у підвищенні рівня оборонної готовності відповідно до стандартів НАТО, до яких вона прагне приєднатися.

Цей новий крок представляє зміну у підході НАТО, яка раніше уникала дій, що могли би сприйматися Росією як загроза. Раніше надання військової допомоги Україні здійснювалося через бічні угоди між членами альянсу або групами країн. Новий центр відображає зміну цієї філософії та новий етап відносин між НАТО та Києвом.

Планується, що фінансування центру буде обговорено між 31 членом альянсу, якщо воно буде здійснюватися зі спільного бюджету НАТО або окремого фонду. Дипломатичні джерела також зазначають, що буде обговорюватися тип інструкторів, які будуть працювати в центрі.

Міністри оборони НАТО планують остаточно узгодити деталі цього проекту під час саміту у Вашингтоні в липні.

Нещодавно екс-президент США Дональд Трамп висловлював загрози стосовно країн НАТО, які не виконують фінансові зобов’язання перед альянсом, однак був отримав негативну реакцію на ці заяви від міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Кемерона.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ