АКТУАЛЬНО

НАТО обговорює зміни в форматі “Рамштайн” у зв’язку з кризою в Україні

НАТО виходить на новий рівень співпраці з Україною в контексті загострення ситуації на сході країни. Чергові переговори “Рамштайн” відбудуться 14 лютого в штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі, інформацію про що підтвердили представники НАТО.

Одним із ключових питань обговорення буде можливість координації постачання зброї Україні. Зміни в форматі роботи Контактної групи стосуються саме цього аспекту. Новини про можливу інтеграцію цього питання до структур Альянсу стали несподіваним поворотом, оскільки раніше НАТО утримувалося від безпосереднього втручання у постачання зброї, залишаючи це на розсуд окремих країн-членів.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, така рішуча дія стала відповіддю на невизначеність із фінансуванням військових потреб України зі сторони США. Затримка у прийнятті законопроекту щодо виділення фінансової допомоги спровокувала серйозні обговорення.

Проект закону, який передбачає виділення понад 60 мільярдів доларів для України, знаходиться на розгляді Палати представників, проте вже затверджений Сенатом. Президент Джо Байден закликав уряд негайно прийняти цей закон, наголошуючи на необхідності підтримки України у важливий історичний момент.

У світлі цих подій, на “Рамштайні” будуть також обговорюватися питання надання військової допомоги Україні з боку інших країн-членів Альянсу. Франція, зокрема, заявила про своє намірне збільшення фінансування та поширення асортименту зброї для України.

Попередні засідання “Рамштайн” вже виявилися продуктивними, вони підтвердили готовність Альянсу підтримати Україну в її зусиллях забезпечення безпеки та територіальної цілісності. Ці зустрічі стали платформою для обговорення конкретних кроків щодо підтримки України, таких як передача винищувачів F-16 та іншої військової допомоги.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ