АКТУАЛЬНО

Мюнхенська конференція з безпеки: “Амбіції Москви перекреслили всі плани”

Мюнхенська конференція з безпеки представила річну доповідь з оцінки ситуації у світі під назвою “Lose-Lose?” (“Програють усі?”). Автори доповіді вказують, що звичайний порядок міжнародної співпраці виявився неефективним у вирішенні нових політичних криз. Зокрема, країни світу все менше співпрацюють і все частіше дотримуються лише своїх власних інтересів. В результаті цього у більшості поточних криз “програють усі залучені сторони”, і політична невизначеність зростає.

Аналізуючи ситуацію в Східній Європі, доповідачі відзначили, що “імперські амбіції Москви вже призвели до війни і перекреслили всі плани на спільну безпекову роботу в найближчому майбутньому”. У зв’язку з цим Україна стикається з ризиком свого існування як незалежної держави, але водночас війна завдає значної шкоди населенню Росії, а Європі доводиться вкладати фінанси та зусилля у власну оборону та підтримку України.

Доповідь також зауважує, що після майже двох років війни страх перед Росією в світі значно знизився. Росію як головну загрозу безпеці зараз вказують тільки громадяни Великої Британії та Японії. У багатьох інших країнах найбільше турбує масова міграція, радикальний ісламізм, політика Ірану та зміни клімату. Крім того, у Індійському та Тихоокеанському регіонах спостерігається зростання напруженості та мілітаризація Китаю, що спонукає багато країн регіону шукати зв’язків зі США та намагатися зменшити економічну залежність від Пекіна.

Зазначається, що ескалація насильства на Близькому Сході призводить до “програшу всіх”. Після нападу ісламістського угруповання “Хамас” Ізраїль не лише зазнав втрат серед мирних жителів, але також втратив відчуття безпеки. Удари відповіді призвели до масових втрат серед населення Сектора Гази та призвели до гуманітарної кризи. Зауважується, що інстабільність може поширитися на інші країни регіону, де діють ісламістські угруповання, які підтримує Іран.

Такі самі тенденції спостерігаються в Африці, де торік відбулися військові перевороти в Буркіна-Фасо, Малі та Нігері. Місцеві жителі втрачають шанси на демократичний прогрес, а США та ЄС розглядають можливість зменшення впливу в цих регіонах та розширення партнерств.

Чергова Мюнхенська конференція з безпеки відбувається цього тижня і збирає провідних представників зовнішньополітичних відомств та експертів з усього світу для обговорення найбільш актуальних питань світової безпеки. У конференції бере участь і президент України Володимир Зеленський.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ