АКТУАЛЬНО

Нідерландська компанія придбала криптовалюту Дурова за гроші з “схем Курченка”

Нідерландська компанія Stiron B.V., яка купувала вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей за “схемами Курченка”, вклала 10 мільйонів євро в блокчейн-платформу Telegram Open Network (TON), створену Павлом Дуровим. Про це повідомляє російське видання The Moscow Times.

Stiron B.V., разом із іншими великими покупцями вугілля і металів, вивезених Курченком з Донбасу, таких як ME Property Invest, у 2018 році інвестувала приблизно 10 мільйонів євро в TON. Згідно з фінансовими звітами, ці гроші були отримані компанією у вигляді цільових позик від трьох фірм з Великої Британії та Чехії.

Згідно з даними, ці компанії мають ознаки фіктивності: вони зареєстровані на підставних осіб з України, не володіють великими активами і через їхні рахунки проходили мільйони євро. Дві з цих компаній вже ліквідовані, зокрема Commercial Standard Systems з Единбурга, яка також була залучена до схем Курченка з постачання вугілля з Донбасу.

Після окупації Росією південно-східних територій України, продажем місцевих ресурсів займався колишній глава самопроголошеної ДНР Олександр Захарченко, який загинув у 2018 році внаслідок вибуху в донецькому кафе. Після його смерті монополістом на ринку став Сергій Курченко, відомий як “гаманець” екс-президента Віктора Януковича. Підконтрольні Курченку фірми викуповували сировину за безцінь, завдяки підтримці ФСБ та близьких до Кремля осіб, і експортували її за кордон, зокрема в Європу.

Telegram Open Network (TON), розроблений Павлом Дуровим, зібрав $1,8 мільярда від різних фондів та приватних осіб з усього світу, включаючи російських мільярдерів Романа Абрамовича, Юрія Мільнера та Саїда Гуцерієва. Дуров наголошував, що всі інвестори проходили ретельну процедуру відбору.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ