АКТУАЛЬНО

“Нова Ера” у відносинах між Туреччиною та Грецією: що заявив Ердоган в Афінах

Президент Туреччини, Реджеп Тайїп Ердоган, під час візиту до Афін провів переговори з грецькою президенткою Катериною Сакелларопулу. Турецький лідер оголосив про “нову еру” у відносинах між двома країнами.

Ердоган висловив впевненість у тому, що зустріч стратегічної співпраці призведе до настання нового етапу в відносинах між Туреччиною та Грецією. Він закликав до оптимізму та відзначив, що спільний погляд на майбутнє сприятиме позитивним змінам

Президент Туреччини виразив намір майже подвоїти обсяг двосторонньої торгівлі між країнами, збільшивши його з 5,5 мільярда до 10 мільярдів доларів. Зазначивши позитивні зміни, Ердоган висловив сподівання на спільні кроки у розв’язанні важливих питань.

Президентка Греції, Катерина Сакелларопулу, відзначила, що стихійні лиха, які постраждали обидві країни у 2023 році, зблизили їх. Зазначивши необхідність спільної праці для збільшення процвітання, збереження миру та стабільності, президентка висловила підтримку співпраці відповідно до міжнародного права.

Туреччина та Греція довгий час знаходяться в напружених відносинах через конфлікт у Егейському морі. Спроби врегулювання розмірів акваторій та розподілу природного газу спричинили численні суперечки. Президент Ердоган також висловив сумніви щодо Лозаннського договору 1923 року, який регулює водні кордони.

В цей важкий час, Греції та Туреччині слід спільно працювати для забезпечення процвітання, миру та стабільності в регіоні. Обидві сторони висловили готовність працювати разом над розв’язанням проблем та розвитком взаємовигідних відносин. Цей візит є важливим кроком до поліпшення дипломатичних взаємин між двома країнами.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ