АКТУАЛЬНО

Обряди колядування, щедрування та посівання відповідно до нового церковного календаря

Українські традиції колядування, посівання та щедрування зазнали змін у зв’язку із переходом Православної церкви України на новоюліанський календар. Ось які дати та обряди дієві в 2023-2024 роках.

Коли колядувати? Згідно з традицією, колядування розпочинається у переддень Різдва, а за новим стилем це можна робити ввечері 24 грудня. З першою зіркою на небі розпочинається Свята Вечеря, і діти вирушають гуртом, вітати своїх земляків колядками, даруючи побажання благополуччя та багатого врожаю.

Коли посівати? Традиційно посівали на Старий Новий рік — 14 січня. Але зараз посівати стали 1 січня, у звичайний Новий рік. Хлопчики, як звичайно, відзначаються в цьому обряді, приносячи в хату зерно (жито або пшеницю). Варто також зберегти це зерно в домівці як оберіг.

Коли щедрувати? Щедрування можна проводити 1 січня на Новий рік або 5 січня у Щедрий вечір. Дівчата традиційно влаштовують щедрування, проносячи свої щедрівки та музичні номери від хати до хати. Привітання господарів із щедрівками і побажання достатку залишається важливою частиною цього обряду, хоча у деяких областях і хлопці також беруть активну участь у цьому традиційному святкуванні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ