АКТУАЛЬНО

Офіс Генпрокурора готує екстрадицію депутата Артема Дмитрука

Офіс Генерального прокурора України повідомив про співпрацю з міжнародними партнерами для видачі народного депутата Артема Дмитрука з метою притягнення його до кримінальної відповідальності. Як зазначається у пресрелізі, депутат перебуває у розшуку через переховування від правосуддя в Україні. Наразі його місцезнаходження встановлено, і суд вже визначив міру запобіжного заходу.

Артем Дмитрук, який наразі перебуває в Лондоні, планує оскаржити запит на екстрадицію, поданий українським урядом. Він стверджує, що був змушений залишити Україну через свою позицію щодо заборони Московської церкви в країні. Згідно з інформацією, запит на екстрадицію базується на звинуваченнях у хуліганстві, пов’язаних з інцидентом 2020 року, коли він намагався прорватися на політичну зустріч.

Дмитрук розповів виданню The Independent, що його втеча з України відбулася в драматичному стилі: він взяв таксі до молдовського кордону, потрапив у країну через ліси, а потім вилетів до Італії, звідки вже добрався до Лондона, де у нього є родина.

У Вестмінстерському магістратському суді Дмитрук стверджуватиме, що є жертвою політичних репресій з боку уряду Володимира Зеленського. Він зазначив, що уряд Великої Британії забезпечив йому безпеку з моменту втечі в серпні.

Водночас, Державне бюро розслідувань України оголосило в міжнародний розшук Дмитрука за підозрою у нападі на правоохоронця під час його перебування в Одесі. Слідство стверджує, що депутат разом зі спільниками напав на співробітника правоохоронних органів та намагався викрасти в нього зброю.

Офіс Генерального прокурора також повідомив, що встановив обставини, за яких Дмитрук незаконно перетнув кордон, та особи, які допомогли йому виїхати з України. Варто зазначити, що під час перетину кордону з Молдовою Дмитрук не заявив, що є народним депутатом, і його сприйняли як звичайного громадянина, який покинув зону конфлікту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ