АКТУАЛЬНО

Орбан і Патріоти Європи хочуть створити в ЄС новий порядок

Прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану вдалося об’єднати крайні праві сили Європи навколо себе та своєї партії “Фідес”. В результаті цього він створив нову коаліцію під назвою “Патріоти Європи”, яка стала третім за величиною блоком у Європейському парламенті. Це досягнення підкреслює, що Орбану вдалося зруйнувати спроби його політичної ізоляції.

“Патріоти Європи” залишаються в опозиції, оскільки центристські проєвропейські партії все ще контролюють значну більшість у Брюсселі. Це обмежує можливості крайніх правих впливати на законодавчий процес ЄС, але їхнє зростання може забезпечити більше фінансування, видимості та популярності в парламентських засіданнях.

Потенційно більш суттєві зміни можуть відбутися в Раді ЄС, де реальна влада Європейського Союзу. Наразі “Патріоти” контролюють тільки одне місце в Раді, яке займає сам Орбан, але є непрямий вплив на позиції в Нідерландах та Італії. Очікується, що їхня присутність у Раді може зрости після виборів в Австрії та Чехії, де крайні праві мають шанси на успіх.

Цей розвиток подій може створити нові виклики для єдності ЄС, особливо в питаннях бюджету, розширення та зовнішньої політики, зокрема щодо України. Зараз ЄС знаходить способи обійти вето Орбана щодо українських питань, але зі збільшенням кількості “Патріотів” у Раді це завдання стане складнішим.

Угорщина неодноразово викликала незадоволення серед країн ЄС, зокрема через дозвіл громадянам Росії та Білорусі в’їжджати до ЄС без перевірок безпеки. Це викликає дискусії щодо можливості призупинення членства Угорщини в Шенгенській зоні.

На тлі зростання популярності ультраправих партій у Європі, Віктор Орбан може знайти потужних союзників, як, наприклад, Герберт Кікль, лідер Австрійської партії свободи (FPO), який уже уклав політичний союз із партією Орбана.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ