АКТУАЛЬНО

Новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум відмовилася від візиту до Києва

Клаудія Шейнбаум, новообрана президентка Мексики, заявила про намір дотримуватися політики невтручання у зовнішні справи, продовжуючи курс свого попередника Андреса Мануеля Лопеса Обрадора. Про це повідомляє Fuser News.

Шейнбаум, яка вступить на посаду 1 жовтня, відхилила запрошення президента України Володимира Зеленського відвідати Київ. Вона підкреслила, що головним завданням її адміністрації буде зосередження на внутрішніх питаннях Мексики.

«Наша відповідальність – тут. Ми будемо відвідувати деякі міжнародні заходи, які вважаємо важливими, але ми не будемо багато подорожувати. Наша відповідальність – тут», – зазначила Шейнбаум.

Вона також підтвердила, що Мексика продовжить підтримувати дипломатичні відносини з усіма країнами, за винятком Еквадору, де у квітні стався інцидент, який Шейнбаум назвала «порушенням суверенітету».

Клаудія Шейнбаум стала першою жінкою-президентом Мексики, здобувши рекордні неповні 36 мільйонів голосів (61,18 %). Її інавгурація відбудеться 1 жовтня 2024 року.

Варто зазначити, що Мексика запросила російського президента Володимира Путіна на інавгурацію Шейнбаум. У відповідь на це Міністерство закордонних справ України направило офіційне звернення до Мексики з проханням заарештувати Путіна в разі його прибуття на інавгурацію. Українська сторона наголосила, що Мексика, як член Міжнародного кримінального суду (МКС), зобов’язана виконати ордер на арешт російського президента, виданий у березні 2023 року за звинуваченнями у воєнних злочинах, зокрема у викраденні українських дітей.

Однак, попередній президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що країна не зможе виконати прохання України про арешт Путіна, якщо той відвідає Мексику.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ