АКТУАЛЬНО

Пентагон: Будівництво морського порту в Газі Байденом може зайняти 60 днів

Байден заявив про наміри збудувати тимчасовий плавучий док у Газі протягом 60 днів, щоб прискорити гуманітарну допомогу в умовах триваючого ізраїльського військового конфлікту та очікуваного голоду. За оцінками американських військових, будівництво такого доку може зайняти два місяці. Президент США Джо Байден оголосив про ці плани під час своєї промови в Конгресі, визначивши ситуацію в Газі як “серцероздиральну” через продовжені бомбардування з боку Ізраїлю та наслідки терористичної атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Представник Пентагону Патрік Райдер повідомив у п’ятницю, що для будівництва плавучого доку може знадобитися до 60 днів, залучено понад 1000 американських військових. Він також підтвердив обіцянку Байдена, що жоден військовослужбовець США не вийде в Газу під час робіт.

Байден оголосив про цей план після того, як Організація Об’єднаних Націй заявила про “неминучий” голод у Газі через ускладнення в доставці допомоги та продовольства через військові дії Ізраїлю. ООН попередила, що населення Гази страждає від “катастрофічного голоду” після п’яти місяців конфлікту.

Райдер також зазначив, що план будівництва доку знаходиться на початковій стадії, і американські військові співпрацюють з іншими сторонами, включаючи Ізраїль, для обговорення деталей будівництва.

Європейський союз також розглядає можливість відкриття морського коридору для доставки гуманітарної допомоги в Газу з Кіпру. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила журналістам у п’ятницю, що перше судно може вирушити найближчими днями.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ