АКТУАЛЬНО

Україна готується до зими з критичним дефіцитом електроенергії

Україна стикається з серйозним дефіцитом електроенергії перед настанням зими, навіть при сприятливій погоді. Країна втратила понад половину свого енерговиробництва, і відновлення його за короткий час є неможливим.

З початку весни Україна стала мішенню для численних російських атак на енергетичні об’єкти, зокрема, за словами генерального директора компанії “ДТЕК” Максима Тимченка, остання атака 8 травня була надзвичайно руйнівною, спричинивши вимкнення трьох електростанцій.

Маємо вийти із цього зациклення: руйнування, ремонт, нові руйнування — інакше, без належної протиповітряної оборони, є ризик втрат усього, — зауважив Тимченко. Якщо минулого року українська ППО успішно перехоплювала більшість ракет і дронів, цього року через затримки з американською допомогою росіяни зуміли завдати значних збитків українській енергетичній системі.

За словами члена наглядової ради “Укренерго” Юрія Бойка, наближаюча зима буде важкою, безумовно, лише питання у тому, наскільки. Згідно з його висновками, через атаки російської сторони Україна втратила приблизно вісім гігават електроенергії, що становить практично половину необхідного обсягу під час періодів максимального споживання.

Цей дефіцит можна значно зменшити, але не настільки, щоб повністю усунути. Тобто, навіть при теплій зимі, дефіцит електроенергії залишиться, — зауважив Бойко.

Як повідомляється, минулого року росіяни атакували переважно енергорозподільчу мережу, що вимагало від компанії “ДТЕК” витратити приблизно 120 мільйонів доларів на ремонт та відновлення обладнання. Цього разу збитки будуть ще вищими, оскільки тепер ціллю стали самі електростанції.

За оцінками Тимченка, на заміну знищених турбін, генераторів та диспетчерського обладнання компанії “ДТЕК” потрібно витратити близько 350 мільйонів доларів, навіть з використанням вживаного обладнання з європейських електростанцій.

Тимченко висловив надію, що українська енергетична система зможе пережити найближчу зиму і уникнути катастрофи за умови виконання всіх запланованих заходів. Проте для цього необхідна підтримка Заходу, включаючи посилення протиповітряної оборони.

У “Укренерго” передбачають, що відключення електропостачання можуть продовжуватися до кінця літа. За словами Бойка, навіть за умови залучення імпорту та аварійної допомоги, енергетики вимушені вводити аварійні обмеження.

За словами енергетичного експерта Андрія Закревського, повне відключення електропостачання в Україні малоймовірне, оскільки є атомні електростанції. Але їх потужностей недостатньо для задоволення споживчих піків.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ