АКТУАЛЬНО

ЄС офіційно дасть старт військово-морській місії в Червоному морі 19 лютого

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу збираються на зустріч у понеділок, 19 лютого, для запуску військово-морської місії під назвою Aspides з метою захисту цивільного судноплавства в Червоному морі.

Згідно з європейським посадовцем, місія Aspides, що перекладається з грецької як “щит”, буде розгорнута протягом кількох тижнів після рішення Ради Євросоюзу і включатиме щонайменше чотири бойові кораблі.

Франція, Німеччина, Італія та Бельгія вже погодились долучитись до цієї місії. Командувачем місії буде представник Греції, а італієць візьме на себе оперативне управління на морі, підтверджено в ЄС.

Мандат Aspides розрахований на рік і обмежується захистом цивільного судноплавства в Червоному морі без будь-яких дій на території Ємену, де хусити здійснюють атаки на кораблі.

ЄС буде постійно координувати свої дії в Червоному морі зі США, які вже з кінця грудня проводять свою місію Prosperity Guardian.

Намір Євросоюзу створити місію для захисту кораблів у Червоному морі став відомий на початку січня.

З середини листопада бойовики-хусити в Ємені повторно атакували торгові судна у Червоному морі, використовуючи безпілотники й ракети, як прояв солідарності з палестинцями в секторі Гази, наголошує ЄП.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ