АКТУАЛЬНО

Потенційний напад Китаю на Тайвань може викликати серйозні економічні наслідки для світової економіки

Стало відомо, що можливий напад Китаю на Тайвань призведе до руйнування економіки країни, оцінюються фінансові втрати в межах до 10 трлн доларів, що становить 10% світового ВВП. Зазначаючи поточні конфлікти, експерти розглядають можливий удар по ВВП у розмірі 40%, особливо в зоні проживання та промислових областях на узбережжі, де спостерігатимуться значні людські та економічні втрати.

Такий критичний розвиток подій спричинить істотні втрати для економікі Піднебесної, що оцінюється на рівні 16,7%, внаслідок розриву відносин з ключовими торговельними партнерами. Для США, з урахуванням залежності техногіганта Apple від азійського ланцюжка постачання електроніки, передбачається зниження ВВП на 6,7%. У світовому масштабі очікується втрата 10,2% ВВП.

При цьому такий сценарій може викликати значний вплив на економіки інших східноазійських країн, таких як Південна Корея та Японія. Аналітики застерігають, що втрата доступу до електронних компонентів може стати наслідком висадки Народно-визвольної армії Китаю на Тайвані.

Удосконалюючи можливі сценарії, експерти представили три варіанти можливої війни між Китаєм та Тайванем:

  1. Дипломатія (якщо країни укладуть мирну угоду, що в сучасних умовах вважається малоймовірним);
  2. Повномасштабний напад Народно-визвольної армії Китаю (що може призвести до серйозних економічних збитків світової економіки);
  3. Втручання США в разі агресії проти Тайваню, яке може викликати додаткові удари по світовій економіці та навіть призвести до ядерної війни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ