АКТУАЛЬНО

Представники ООН визнали, що ідея введення миротворчої місії до Сектору Газа є передчасною

Керівник Організації Об’єднаних Націй з питань миротворчих місій, Жан-П’єр Лакруа, висловив свою позицію стосовно останніх закликів щодо розгортання міжнародних військ у Секторі Газа. Він зауважив, що такі кроки мають бути узгоджені з усіма зацікавленими сторонами, а ситуація в регіоні залишається дуже невизначеною після війни.

Лакруа, як заступник Генерального секретаря ООН з питань миротворчих операцій, наголошує, що вимоги Ліги арабських держав щодо розгортання “блакитних шоломів” вимагають уважного розгляду. Проте він вважає, що наразі рано говорити про такі кроки через складні політичні обставини та невизначеність ситуації після війни.

Лакруа підкреслив, що будь-яке міжнародне втручання потребує погодження з Ізраїлем, який має значний вплив у регіоні та ставиться критично до діяльності ООН на палестинських територіях.

“Ми не можемо передбачити, яким буде завтрашній день у Газі. Ситуація занадто невизначена, і будь-яке рішення має бути узгоджене з усіма сторонами, зокрема з Ізраїлем”, – заявив Лакруа.

Він також підкреслив, що зараз пріоритетом для ООН є гуманітарне припинення вогню, звільнення заручників та забезпечення доступу до допомоги. Потім можна буде розглядати політичні шляхи вирішення конфлікту на основі принципу двох держав.

Про підтримку рішення про розгортання місії має бути ухвалена Рада Безпеки ООН, що складається з 15 членів.

Пропозиція Ліги арабських держав про введення миротворців до Сектору Газа була висловлена на засіданні в Бахрейні 16 травня.

Лакруа також звернув увагу на проблеми, які виникли для миротворців ООН у Лівані через конфлікт в Секторі Газа. Він наголосив на важливості ролі місії ООН у Лівані в попередженні конфліктів та деескалації напруженості між ізраїльськими та ліванськими силами.

У більш загальному контексті Лакруа визначив політичний параліз як головну перешкоду для миротворчих операцій ООН. Він закликав держави-члени продемонструвати єдність та відданість міжнародним підходам до врегулювання кризових ситуацій.

Щодо суперечок у Раді Безпеки, Лакруа не назвав жодної країни поіменно, проте відзначив, що це ускладнює роботу організації.

Миротворчий підрозділ ООН зазнає складнощів, оскільки деякі країни намагаються зменшити його присутність через конфлікти та погіршення гуманітарної ситуації.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ