АКТУАЛЬНО

Президент Чехії Петр Павел назвав справедливий мир для України після війни “ілюзією”

У інтерв’ю для чеського видання Novinky президент Чехії Петр Павел висловив сумнів щодо можливості досягнення “справедливого миру” для України в результаті завершення війни. За його словами, повне відновлення контролю України над усією своєю територією, включаючи Крим, а також компенсація за завдані війною збитки є “ілюзією”, а реальність буде дещо іншою.

“Якщо розглядати справедливий мир як абсолютний ідеал, то він означав би повне відновлення контролю України над усією територією, включаючи Крим, а також компенсацію за збитки. Але, як ми, напевно, всі відчуваємо, це радше ілюзія. Реальність буде дещо іншою. Нам слід прагнути до максимально близького наближення до справедливого миру,” — заявив Павел.

Він також висловив думку, що Росія, ймовірно, збережуть контроль над частиною української території за підсумками мирних переговорів.

“Якщо мирні переговори відбудуться, то, швидше за все, ми ще довго говоритимемо про окупацію частини української території Росією. З точки зору демократичних країн, які заявляють про дотримання міжнародного права і Статуту ООН, має бути так, що ми будемо дотримуватись угоди між воюючими сторонами, але не визнаємо зміну міжнародних кордонів на основі агресії. Ми будемо вважати території, окуповані Росією, тимчасово окупованими, поки Україна відновлює свій суверенітет над територією, яку вона зараз контролює,” — додав Павел.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ