АКТУАЛЬНО

Путін погрожує ядерними ударами через можливе постачання Україні ракет Storm Shadow

Володимир Путін підвищив рівень ядерних погроз, переглянувши російську ядерну доктрину як попередження Заходу, пише Financial Times. Це «чіткий сигнал» союзникам України, зокрема США та Великій Британії, які розглядають можливість надання Києву далекобійних ракет Storm Shadow, здатних вражати цілі всередині Росії.

Путін оголосив, що Росія може внести зміни до своєї ядерної доктрини, дозволяючи застосовувати ядерну зброю у випадку агресії, навіть якщо вона буде здійснена звичайною зброєю, але створить «критичну загрозу». Серед інших змін – розширення списку країн і військових союзів, проти яких може бути використане ядерне стримування.

Незважаючи на те, що Путін не уточнив, чи застосує Росія ядерну зброю у випадку удару західних ракет по своїй території, експерти зазначають, що зміни можуть значно знизити ядерний поріг і збільшити критерії для використання ядерних ударів. За словами російського лідера, Москва може застосувати ядерну зброю навіть за наявності «достовірної інформації» про масовану атаку з повітря.

Зазначимо, що Росія востаннє оновлювала свою ядерну доктрину у 2020 році. Вона передбачає можливість застосування ядерної зброї у відповідь на ядерний удар або при загрозі знищення держави під час звичайної атаки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ