АКТУАЛЬНО

РФ шпигує у Великій Британії за українськими військовими

Британська армія отримала серйозне попередження про можливе шпигунство з боку Росії, яке особливо загрожує об’єктам на території Сполученого Королівства, де проходять підготовку українські військовослужбовці. Про це повідомляє видання The Spectator, посилаючись на внутрішні джерела в Міністерстві оборони Великої Британії.

Передбачається, що серед можливих методів будуть “використання дистанційно керованих авіаційних систем, мобільне і піше спостереження, віртуальні та фізичні підходи до постачальників послуг з навчання та інтерес з боку журналістів-розслідувачів”.

Автор статті впевнений, що британці повинні поставитися до такого попередження з усією серйозністю. Це зайвий раз підкреслює, що відносини між Москвою і Лондоном далеко не дружні. Водночас безліч експертів підкреслює, що Британія не готова до потенційного великого конфлікту, а її збройні сили не мають у своєму розпорядженні необхідних ресурсів.

Однак, нарікає видання, частина громадськості все ще впевнена, що їхня країна сильна і невразлива. І це дуже дивно.

Досить подивитися на факти. Росія проводить війну в Україні, а Велика Британія, тим часом, є одним із найактивніших і найзатятіших прихильників Києва з погляду риторики, фінансової та військової допомоги і підготовки особового складу збройних сил.

Можливо, формально Лондон не є повноправним учасником війни в Україні, оскільки відкрито британські ЗС не задіяні. І, можливо, не можна назвати Росію повноцінним ворогом Великої Британії, визнає автор. Але не можна заперечувати, що ці країни – противники в найсерйознішому сенсі цього слова.

Британія навчає солдатів ЗСУ методів і прийомів, які вони будуть використовувати для знищення російських солдатів. І це не можна випускати з уваги. Тому нікого не повинно дивувати, що російська розвідка діятиме на території Великої Британії.

З липня 2022 року Велика Британія проводить підготовку українських військовослужбовців за цілою низкою напрямків. Це включає в себе використання обладнання та озброєння, наданих НАТО, надання медичної допомоги, десантні операції, а також виявлення і розмінування мін.

До кінця 2024 року Міністерство оборони Великої Британії планує підготувати понад 40 000 українських солдатів. Видання визнає, що не можна точно сказати, законно це чи ні. І це, безумовно, привертає увагу Кремля. Тому не варто ані дивуватися, ані панікувати.

У цьому питанні Spectator радить довіряти британській контррозвідці та бути пильними. Крім того, не варто забувати, що навіть якщо країна не перебуває у формальному стані війни з іншою державою, це не означає, що стосунки мають бути теплими і довірливими.

Москва не має ілюзій з приводу несумісності інтересів Росії та Великої Британії. “Ми не друзі”, – вважає автор.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ