АКТУАЛЬНО

Російські магнати заробили мільярди на дивідендах під час війни

Російські магнати збагатіли на мільярди доларів завдяки величезним виплатам дивідендів їхнім компаніям, які знову почали виплачувати або збільшили ці виплати, оскільки економічна невизначеність через війну в Україні пом’якшується. Згідно з Bloomberg, принаймні дюжина бізнесменів отримали понад 1 трильйон рублів (близько 11,3 мільярда доларів) у 2023 році і в першому кварталі 2024 року. Багато з цих осіб є близькими до російського президента Володимира Путіна або потрапили під міжнародні санкції через війну.

Наприклад, Вагіт Алекперов, ключовий акціонер ПАТ Лукойл, який перебуває під санкціями Великої Британії та Австралії, очолив список з дивідендами під оціненою сумою 186 мільярдів рублів. Інші відомі імена також виявилися серед лідерів: Олексій Мордашов з ПАТ «Северсталь» та Володимир Лісін з ПАТ Новолипецький металургійний комбінат заробили відповідно 148 мільярдів і 121 мільярд рублів.

Зазначено, що деякі з мільярдерів, як от Геннадій Тимченко та Тетяна Литвиненко, також отримали значні суми від дивідендів. Володимир Литвиненко, ректор Санкт-Петербурзького гірничого університету, раніше працював з Путіним і допомагав йому в передвиборчих кампаніях.

Багато державних корпорацій, включаючи ПАТ Газпром нафта і ПАТ Сбербанк, продовжують виплачувати рекордні дивіденди, отримуючи величезні прибутки під час конфлікту. Акціонери Сбербанку, наприклад, затвердили рекордні 752 мільярди рублів дивідендів за 2023 рік.

Однак основною проблемою для російських магнатів залишається питання, куди інвестувати отримані дивіденди, зокрема через обмеження, які змушують багатьох звертатися до внутрішнього ринку.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ